Menenjit Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yüksek ateş, ensede sertlik, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkan menenjit birçok ebeveyn için korkulu rüya olmayı sürdürüyor. 6 ila 12 ay arasındaki bebeklerde görülme sıklığı artan bu hastalık; beyin ve omurilik çevresindeki zarların iltihaplanmasıyla oluşuyor. Farklı türleri bulunan menenjit; potansiyel olarak hayatı tehdit ediyor ve hızla ilerleyerek beyin hasarına, nörolojik problemlere neden olabiliyor.
Çocuklarda oluşan menenjit acil tedavi edilmesi gereken ve önlenmesi menenjit aşısıyla mümkün olan bir hastalıktır. En çok endişe duyulan bulaşıcı hastalıklar olması nedeniyle bu yazımızda menenjit hakkında merak edilenleri sizlerle paylaşıyoruz.
Çocuklarda Menenjit Hastalığı Hakkında Gerçekler
Menenjit; beyni ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması durumunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Menenjit virüs, bakteri ya da mantar enfeksiyonları nedeni ile ortaya çıkabilir. Özellikle bakteriler nedeni ile oluşan menenjit türü; kalıcı beyin hasarına ve nörolojik problemlere yol açmasından ötürü oldukça ciddi bir hastalık olarak kabul edilir.
Beyin ve omurilik zarlarında oluşan iltihap bakteriyel ya da viral bir enfeksiyon sonucunda oluşabilir. Bununla birlikte; kanser türlerinin, ilaçların, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların, parazitlerin veya mantarların menenjit oluşturabildiği bilinmektedir. Menenjit görülme riski doğum ve sonrasındaki iki yıllık süreçte artış gösterir. Enfeksiyonlara sık bir şekilde maruz kalınması ve doğumsal bağışıklık sistemi sorunları menenjit oluşumunda tetikleyici rol oynar.
Menenjit Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle menenjitin farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini ve belirtilerinin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini hatırlatmak istiyoruz. Menenjit belirtilerinin büyük çoğunluğu bebeklik döneminde görülen farklı hastalıklar ile karıştırılabilir, ancak semptomlar hızla kötüleştiği için ebeveynlerin tetikte olmaları gerekir. Menenjitin en sık görülen belirtileri şu şekilde özetlenebilir:
- İştahsızlık ve kusma
- Sıvı alımında azalma
- Halsizlik, yorgunluk
- Hipotermi
- Ciltte sarılık oluşumu
- Nöbet geçirme
- Baş ağrısı
- Ateş
- Huzursuzluk
- Bıngıldakta şişkinlik
- İsilik
- Kan şekerinde düşme
- Mide bulantısı
- Işığa karşı hassasiyet
- Şaşkın ve garip yüz ifadesi
- Eklem ve kas ağrıları
- Titreme
- Hızlı soluk alıp verme
- Tiz bir sesle ağlama
- Kasılma
Menenjit Tanısı Nasıl Konur? Menenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Menenjit belirtileri yaşayan çocukların zaman kaybetmeden tıbbi destek almaları gerekir. Çocukların belirtileri hafif yaşaması ve iltihabın yaygınlaşması menenjit teşhisini zorlaştırabilir. Beyin omurilik sıvısının alınıp incelenmesiyle menenjit ve menenjite yol açan faktörler tespit edilebilir.
Menenjit tedavisi; menenjite neden olan faktörler özelinde planlanmalıdır. Menenjit bakteriler nedeniyle oluşmuşsa antibiyotik tedavisine bir an önce başlanması gerekir. Çocuk hastanede gözlem altında tutulmalı ve intravenöz antibiyoterapi başlatılmalıdır. Bakteriler nedeniyle oluşan menenjit hastalığının tedavisinde zamanlama çok ama çok önemlidir.
Menenjit virüsler nedeniyle oluşmuşsa antibiyotik tedavisi işe yaramayacaktır. Bu durumda ateş düşürücü, ağrı kesici ve sıvı tedavisi gibi çocuğun konforunu arttıracak yöntemlere başvurulur. Bu süreçte çocuğun kalıcı hasarlar almaması ve hayatına normal bir şekilde devam edebilmesi için yoğun bakıma alınması gerekebilir.
Menenjit Hastalığından Korunma Yolları
Menenjit tehlikeli sonuçlara yol açabilen ve aynı zamanda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hijyen koşullarının kötü olması, enfeksiyon taşıyan kişilerle temas edilmesi ve ortak eşyaların kullanılması gibi farklı şekillerde bulaşabilen bu rahatsızlıktan korunmak için en geçerli yöntem aşı olmaktadır. Meningokok aşısı ile çocuklar bu rahatsızlıktan büyük ölçüde korunabilirler. Aynı şekilde Pnömokok ve HİB aşıları da menenjite karşı koruma sağlar.
Aşı; menenjitten korunmada en etkili yöntem olarak ön plana çıksa da hijyen koşullarına uyulmasının da menenjit bulaşması riskini azalttığı kabul edilmektedir. Meningokok aşısı 2. aydan itibaren yapılabilmektedir.