KOORDİNASYON ETKİNLİĞİ: KARIN ZAMANI

Bir farklı deyişle ”Tummy Time”! Bu bebeğiniz için oldukça önemli bir aktivitedir. Koordinasyon oluşturmaya yardımcı olur ve bebeğinizin boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir. Bu kaslar, yuvarlanma, emekleme, kendini yukarı çekme ve oturma gibi motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Elbette ki bunlar için henüz erken olsa da temellerini ne kadar önceden atarsanız, ileride o kadar faydasını göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Etkinlikte Hedeflenen 👶

  • Yuvarlanma, dik oturma ve emekleme önemli kilometre taşları için pratik yapılır.
  • Baş kontrolünde ustalaşmasına yardımcı olunur.
  • Gaz ağrısını hafifletir.
  • Farklı bir deneyim yaşaması sağlanır.

Etkinlik Süreci 🧩

Karın zamanı alıştırması yapmanın birçok yolu vardır. Karın zamanını, bez değiştirdikten sonra veya banyodan sonra bebeğinizi kuruturken olduğu gibi günlük aktivitelere dahil edebilirsiniz.
Karın Zamanı Pozisyonları:

  • Onu göğsünüze yatırın. Bu, yenidoğan bebeğinizi karın üstü zamanına alıştırmanın en kolay yoludur. Yatar pozisyondayken bebeğinizi göğsünüze yerleştirin. Daha sonra konuşarak veya komik sesler çıkararak onu eğlendirebilirsiniz.

  • Yan yatmak. Yenidoğan bebeğiniz karın üstü zamanını tolere etmekte zorlanıyorsa, onu yan yatırmayı deneyebilirsiniz. Yan yatırdığınızda elinizle veya rulo bir battaniye ile sırt desteği sağladığınızdan, ayrıca her iki kolunun da önünde, kalçaları ve dizleri hafifçe bükülü olduğundan emin olun.
  • Bebeğinizin gazını çıkarırken onu kucağınızda karnının üzerine yatırmayı deneyebilirsiniz.
  • Bir destek kullanın. Destek yapmak için ince bir havluyu sarın ve bebeğinizin göğsünün altına yerleştirin. Kollarınızı desteğin üzerine yerleştirin ve böylelikle eller öne doğru uzanıyor olacak. Bebeğin çenesi, hava yolunun tıkanmaması için her zaman desteğin önünde konumlanmalıdır. Daima denetleyin!

  • Bebeğinizi düz ve sağlam bir yüzeye yerleştirmek. Bebeğiniz yerde takılırken, onu eğlendirin. Bu, daha uzun süre karın üzerinde kalmaya motive edecektir. Bu eğlence stratejilerinden bazılarını deneyebilirsiniz:
    Onun seviyesine inin.
    Ona şarkı söyleyin veya komik sesler veya suratlar yapın.
    Yansımalarına bakabilmesi için önüne küçük bir bebek aynası yerleştirebilirsiniz.
  • Dokunsal karın zamanı. Onunla dokuları keşfedin. Bebeğinizin ellerinin ve bacaklarının üzerinde gezdirerek keşfedebileceği farklı dokulu battaniyeleri deneyin.

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

  • Kaba motor becerilerini geliştirir.
  • Tutma, uzanma ve kapma için ince motor becerilerini geliştirir.
  • Bağımsızlık duygusunu ve öğrenme zevki gelişir.
  • Daha az kullanılan kas gruplarını çalıştırır.
  • Plajiyosefaliyi önler (Diğer adıyla düz kafa sendromu.)
  • Bebeğin baş kontrolünde ustalaşmasına yardımcı olur.

Annemize Not 📝

Bebeğinizi her gün toplam 15 dakikaya kadar (veya her biri üç ila beş dakika süren günde iki ila üç seans) her zaman dikkatli bir şekilde gözünüzün altında çalışmaya teşvik edin. Bebeğiniz büyüdükçe, daha büyük bebeklerin güç kazanmak için karınlarında daha fazla zamana ihtiyaçları olduğundan, onu daha uzun süre karnında bırakabilirsiniz. Biliyoruz ki, bebeğe daha az heyecan duyduğu bir aktivite yaptırmak kolay değil. Ama bize güvenin, karın zamanı buna değer. İkinizin bağ kurması için tatlı bir yol sunmanın yanı sıra, karın üstü zamanının birçok önemli faydaları vardır. Önemine rağmen, her bebek karnında vakit geçirmekten hoşlanmaz. Ancak bebek telaşlansa bile, bebeğinizin gelişiminde çok önemli olduğu için bunun üzerinde çalışmaya devam etmek önemlidir. Bebek  ağlamaya başlarsa, bunu atlatmasına izin vermek için elinizden gelenin en iyisini yapın ve onu hemen kaldırmayın. Bebeklerin biraz alışma süresine ihtiyaç duyması normal ve olağandır. Sabırlı olmak ve her bebeğin farklı olduğunu bilmek, küçük çocuğunuzla birlikte bu zorlu anların üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Haftanın Şarkısı 🎶

Annesi Onu Çok Severmiş;

Uykudan uyanmış
Gülermiş bakarmış
Annesi onu çok öpermiş severmiş
Okula gidermiş yazarmış çizermiş
Babası onu çok öpermiş severmiş
Annesi onu çok
Babası onu çok
Herkesler onu çok severmiş severmiş
Annesinin yavrusu
Kuzusu pamuğu
Annesi ninni söyler
Cankuşu dinlermiş

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

  • 3. Ay Etkinliği 3

    BİLİŞSEL ETKİNLİK: KİTAP OKUYALIM! Yenidoğan bebeğiniz yaptığınız her şeyi ve nedenini muh…
  • 2. Ay Etkinliği 3

    İNCE MOTOR VE DUYUSAL GELİŞİM ETKİNLİĞİ: DOKUN&KEŞFET! Bir bebek ilk olarak rahimde do…
  • 1. Ay Etkinliği 3

    GÖRSEL ALGI VE İLETİŞİM ETKİNLİĞİ: GÖZGÖZE! Göze bakma, bebeklerin ulaştığı ilk dönüm nokt…
Daha Fazlası 1-3 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı