DUYUSAL ETKİNLİKLER

Artık bebeğinizin kişiliğini anlamaya başladınız. Beğenilerini, hoşlanmadıklarını biliyor, hatta ağlamasındaki farklılıkları ayırt edebiliyor olmalısınız. Yeterince uyuyamıyor ve evde uykusuzlukla oradan oraya koşturuyor olabilirsiniz. Unutmayın… Bu da geçecek!
Siz ve bebeğiniz ne zaman uyanık olursanız, oynama fırsatı yakalayın. Oyun yoluyla bebeğinizin hem zihinsel hem de fiziksel gelişimine yardımcı olabilirsiniz.
2 aylık bebeğiniz için en iyi 9 duyusal aktiviteyi hazırladık!

1.Okuma

Bebeğinize kitap okumaya başlamak için asla erken değildir. Bebekler ebeveynlerinin sesini duymayı sevdiğinden, her iki ebeveynin de sırayla okuduğundan emin olun. Okumanın birçok faydası vardır, bu nedenle her gün okuma alışkanlığı edinmek harikadır.
Faydaları:

  • Dinleme becerileri teşvik edilir.
  • Dil gelişimi artar.
  • Dikkat süresi ve hafıza gelişimine yardımcı olur.
  • Bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirir.
  • Okuma sevgisi aşılanır.

Ebeveynler için ipuçları:

  • Bebeğinize sessiz bir yerde kitap okuyun.
  • Kitaptaki tüm kelimeleri okumak zorunda değilsiniz.
  • Her sayfada ne gördüğünüzü açıklayabilirsiniz.
  • Okurken abartılı yüzler, hareketli sesler kullanın, bu bebeğinizin dikkatine yardımcı olacaktır.
  • Çeşitli kitaplar kullanın: tahta kitaplar, hışırtılı kitaplar veya dokulu kitaplar.

2.İnsan Dokunuşunun Büyüsü

Bu, siz ve küçük bebeğiniz için inanılmaz faydaları olan kolay bir duyusal aktivitedir.
Nasıl yapılır?

  • Ten tene temas
  • Kucaklaşma zamanı
  • Bebeğinizi sallamak
  • Bebeğinize masaj yapmak

Avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Bebeğiniz ile aranızda kurulan bağ güçlenir.
  • Sağlıklı psikolojik ve fiziksel gelişimi artar.
  • Uykuyu destekler.
  • Masaj, bebeklerin streslerini yönetmelerine yardımcı olur.
  • Masaj, kalp atış hızı ve sıcaklık gibi otonomik işlevleri iyileştirir.
  • Ayrıca varsa ağrılarını dindirir.

3.Halı Zamanı Oyunu

2 aylık bebeğiniz için vazgeçilmez bir aktivite. Bebeğinize hareket etme fırsatı verin. Bu yaşta pek bağımsız hareket etmeseler de, yerde olmanın birçok faydası vardır. Yerdeyken önemli kasları güçlendirmeye başlıyorlar. Bu kaslar yuvarlanmak, emeklemek, oturmak ve daha sonra yürümek için gereklidir.

4.Bebeğinizle Birlikte Hareket Etmek

Bu aktivite ile 2 aylık bebeğinizle çok yaratıcı olabilirsiniz. En sevdiğiniz müziği açıp bebeğinizle dans edebilirsiniz. Ya da bir uçak oyunu oynayabilirsiniz. Bu, birçok farklı şekilde yapılabilir. Bebeğinizi sallayabilir veya kaldırabilirsiniz (yukarı, aşağı, yan yana, yuvarlak ve yuvarlak). Bebeğinizi hızlı ve yavaş hareket ettirebilirsiniz. Dakikada bir durduğunuzdan emin olun. Bu, vücudun hareketleri kaydetmesine ve bebeğinizin aşırı uyarılmamasını sağlayacaktır.

5.Karın Zamanı

Bu aktiviteyi 2 aylık bebeğiniz için yapmaya devam edebilirsiniz. Bebeğinizin günlük rutininde önemli bir gelişimsel aktivite olmaya devam ediyor. Koordinasyon oluşturmaya yardımcı olur ve bebeğinizin boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir. Bu kaslar ayrıca yuvarlanma, emekleme, kendini yukarı çekme ve oturma gibi motor becerilere de yardımcı olur.

6.Bebeğinizle Konuşmak

Her türlü konuşmak veya şarkı söylemek faydalı olacaktır. Bebeğiniz konuştuğunuzu duyarken, dil gelişiminin temellerini atmaya başlayacaktır. Onlarla konuştuğunuz sürece ne söylediğinizin bir önemi yok. Gününüzü anlatabilir, kitap okuyabilir veya şarkı söyleyebilirsiniz.

7.Dokunsal Keşif

Dokunsal sistemin gelişimi önemlidir. Bir bebek, dokunma duyusu yoluyla vücudunu ve çevresini öğrenir. Bunun sadece ellerin kullanımıyla dokunmakla ilgili olmadığını unutmayın. Tüm vücudunu içerir. Bu nedenle, sıcaklık ne zaman izin verirse, bebeğinizi bir beze kadar soyun ve tüm vücudunun çeşitli dokuları keşfetmesine izin verin. Bu, kaba ve ince motor becerileri de dahil olmak üzere birçok becerinin geliştirilmesine yardımcı olur.

2 aylık bebeğinizle bu aktiviteyi birleştirmeye ilişkin bazı fikirler:

Bebeğinizi çeşitli dokulu kumaşlar veya battaniyeler üzerine yatırın. Deri, ipek, pamuk vb. içerebilir. Daima denetleyin ve bebeğinizin her zaman nefes almasını sağlayın.
Bebeğinizin ellerine çeşitli dokulu malzemeler veya oyuncaklar yerleştirin. Örnekler arasında farklı kumaşlar, çıngıraklar, dokulu halkalar, süngerler sayılabilir. Bugünlerde pürüzsüz, engebeli, dikenli, sert veya yumuşacık olabilen pek çok oyuncak var.
Farklı dokulu malzemeleri vücutları üzerinde gezdirin (kollar, ayaklar, yüz, göbek ve sırt). Yine farklı kumaşlar veya oyuncaklar içerebilir.
Banyo zamanı! Su tüm vücudunu kaplar ve bu başka bir duygudur. Biraz çeşitlilik eklemek için her seferinde farklı dokulu havlular bile kullanabilirsiniz.

8. Parmaklarınızı Gösterin

Bu yaşta bebeğiniz uzağı göremez ama bakmaktan zevk aldığı birçok şey vardır. Yüzler elbette en sevdiklerinden. Diğer bir favori ise hareketli parmaklara bakmaktır.
Hayal gücünüzü serbest bırakabilirsiniz. Asıl amaç, küçük çocuğunuzun parmaklarınızın dansını izlemesidir. Biraz müzik ekleyebilir ve parmaklarınızı ritme göre hareket ettirebilirsiniz. Yukarı, aşağı, yan yana, hızlı veya yavaş. Her şey olur.
Birkaç parmak kuklası alıp basit bir kukla gösterisi yapabilirsiniz. Kuklaları yukarı, aşağı, yan yana hareket ettirin.

9. Bir Şeylere Bakalım!

Bebeğiniz bir nesneye odaklanabilir ve onu kısa bir süre takip edebilir. Bu beceriyi oyun yoluyla geliştirebilirsiniz. İlginç bulduğunu fark ettiğiniz bir oyuncağı veya herhangi bir nesneyi yüzünün önünde tutun. Farklı yönlerde hareket ettirin. Şarkı söyleyerek, konuşarak veya komik ses efektleri yaparak ona biraz eğlence katın.

  • 3. Ay Etkinliği 3

    BİLİŞSEL ETKİNLİK: KİTAP OKUYALIM! Yenidoğan bebeğiniz yaptığınız her şeyi ve nedenini muh…
  • 2. Ay Etkinliği 3

    İNCE MOTOR VE DUYUSAL GELİŞİM ETKİNLİĞİ: DOKUN&KEŞFET! Bir bebek ilk olarak rahimde do…
  • 1. Ay Etkinliği 3

    GÖRSEL ALGI VE İLETİŞİM ETKİNLİĞİ: GÖZGÖZE! Göze bakma, bebeklerin ulaştığı ilk dönüm nokt…
Daha Fazlası 1-3 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı