Bebek Aknesi

Yeni doğan bebeklerin ağırlıklı olarak yüz bölgesinde görülen akne ve benzeri oluşumlar ilk bakışta akla çeşitli hastalıkları getirerek anne-babaları endişelendirebiliyor. Bazen de ailelerin, ciddiye alınması gereken bulguları akne ile karıştırdığı ve üzerinde durmadığı görülebiliyor. Kimi zaman akne görüntüsü bir görünüp bir kaybolur, kimi zaman lezyonlar uzun süreli olur. Ebeveynler açısından en önemli konu ise hangi durumlarda bir doktora başvurmak gerektiğidir.

Bebek Aknesi Nedir?

Bebek aknesi bebeğin; yanaklar, burun, alın, çene, boyun ve gövdesinin göğüs gibi bazı bölümlerinde görülen; kırmızı veya beyaz beneklere neden olan bir cilt durumudur.
Özellikle uyluklar olmak üzere bacaklara da yayılabilir. Rahatsız edici görünse de genellikle zararsızdır ve iz bırakmadan kendiliğinden geçer. Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin verilerine göre yenidoğanların yaklaşık %20’sinde neonatal akne görülür. Bu akne türü genellikle bebek 2 haftalıkken ortaya çıkar. Kimi zaman da bebek akne ile doğar.

Bebek Aknesi Neden Olur?

Bebek doğumla birlikte, anne karnından dış dünyaya geçişinde büyük bir ortam değişimi yaşamış oluyor. Amniyon sıvısı içinde sessiz ve steril ortamdan, her türlü çevresel uyaranın olduğu bir ortama geçen bebeğin cildi de fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden zararlı faktörlere açık duruma geliyor.

Hamilelik döneminde bebeğin içinde bulunduğu ortam, bebek cildi için ısının dengede olduğu ve zararlı mikroorganizmaların üremeyeceği özelliklerde. Yani, anne karnındaki ortam ısısı ve şartları, bebeğin vücut ısısını dengeleyen ve onu dış etkenlerden koruyan bir doğal dinamiğe sahip. Doğumdan sonra ise vücut ısısının sabit tutulması, ısı üretimi ve ısı kaybı arasındaki dengenin sağlanması ile oluyor. Yeni doğan bebekte de tıpkı anne karnındaki gibi ısı kaybı ve ısı üretimi dengede iken ısı kaybı ve ısı üretimi arasındaki dengeyi, çevre ısısının aşırı düşük veya aşırı yüksek olması bozuyor.

Derinin en dış tabakası ise, derinin en alt katmanlarını koruyan önemli bir bariyer fonksiyonuna sahip. Bebeğin sahip olduğu bu değerli bariyeri dış etkenlere karşı korumak, aşırı ısı üretimi ve aşırı ısı kaybı gibi durumlara yönelik tedbirleri almak ısı dengesine de yardımcı oluyor.

Yeni doğan bebek cildi, olgunluğunu henüz tamamlamamış olduğu için korunmasız bir yapıda. Yeni doğan döneminde cilt sorunlarıyla karşılaşılmasının temel sebebi, yeni doğan bebeğin cildinin henüz olgunlaşmasını tamamlamamış olması. Bu da yeni doğan cildini dış etkenlere, zedelenmeye ve enfeksiyonlara hassas hale getiriyor. Prematüre bebeklerde de cilt tabakasının olgunlaşmasının daha geri olması sebebiyle cilt sorunlarına karşı ayrıca daha dikkatli olunması gerekiyor.

Yeni doğan bebek derisi yetişkin cildine göre %60’a yakın oranda ince yapıda. Yani epidermal bariyer henüz yetişkinlerinki kadar gelişmemiş durumda. Deri yoluyla emilim ve özellikle erken doğan bebeklerde, deriden buharlaşma yoluyla su kaybı erişkinden yüksek. Su kaybı, ısı kaybı, ciltten emilim yoluyla toksin alımı riski yüksek bulunuyor. Bebeklerde vücut yüzey alanının beden hacmine oranı, erişkindekinin 2-3 katı. Yani deri, oldukça ön planda ve genel sağlık yönünden pay sahibi bir organ. Yeni doğan döneminde bebeğin cildinde rastlanabilen sorunlar can sıkıcı görünse de birçoğunun, derinin olgunlaşmasını tamamlamasıyla ortadan kalktığını hatırlamakta fayda var.

Belirtileri Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmeli

Bebek aknesi genellikle yüzü etkiler ancak aynı zamanda boyun, göğüs ve kafa derisinde de görülebilir. Daha çok deride küçük kızarıklıklar ya da ucu olmayan kabarcıklar halindedir. İnfantil akne yetişkinlerdeki akneye benzer. Sivilce gibidir, sarı ucu olur. Bu akne türü kaşıntı yapabilir ve bebek akneli bölgeyi kaşımaya, koparmaya meyillidir.

Dermatologlar bebek aknesi bakımıyla ilgili şu önerilerde bulunuyor:

  • Bir dermatolog ya da çocuk doktoru önermeden kesinlikle akne ilacı ya da başka herhangi bir ilaç kullanmayın.
  • Bebeğin cildine karşı çok hassas davranın ve akneli bölgeyi kesinlikle ovmaya, sıkmaya kalkmayın.
  • Bebeğin cildini ılık suyla yıkayın ve yumuşak bir şekilde kurulayın.
  • Bebeğin cildinde bebek yağı da dahil olmak üzere yağ, krem gibi ürünler kullanmayı hemen bırakın.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Bebek aknesi ciddi kaygı yaratacak bir durum değildir. Ancak bazen öyle durumlar gelişebilir ki bebeği hemen bir doktora götürmekte fayda vardır. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz:

  • Akne çok kırmızı hale geldiyse ve akıntı varsa,
  • Aknenin ucu oluşmuşsa ve bu uç sarıysa.
  • Bu bakteriyel bir enfeksiyon oluşumuna işaret edebilir.

Bebek akneye bağlı olarak çok huzursuzsa, akneli bölgeyi kaşımaya çalışarak ağlıyorsa, bebeğin ateşi çıkıyorsa, aknenin ötesinde bir egzama durumundan şüphe duyuyorsanız, bebeğinizi mutlaka doktora götürmelisiniz.

 

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Sütünüzün Daha Rahat Akmasını Sağlayacak İpuçları ve Meme Masajı!

Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimlerini...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...
Önceki İçerik
Sonraki İçerik