Oyuncakların Faydaları ve Ay Ay Oyuncak Seçimi!

Bebeklerin zengin uyarıcı bir çevrede büyümeleri, gelişimlerini direkt etkiler. Oyuncak ise, bu uyarıcılığı sağlamak için en temel etkenlerden bir tanesini oluşturur.

Bu sebeple bebekler için oyun oynamak en temel ihtiyaçlar arasında yer alır. Bir diğer deyişle oyuncakları ile oyun oynamak; bebekler için yemek yemek, su içmek, uyumak kadar gerekli ve doğaldır.

Bebekler kendisini ve çevresini oyun yolu ile tanır. Oyun oynarken çevresindeki kişilerle iletişim halinde olduğu için zekası, hafızası, kelime bilgisi ve duyguları gelişir.

Oyuncaklar bebeklerin hayatında önemli bir yer tuttuğundan, bu ihtiyaçları karşılanmazsa gelişimleri geri kalabilir. Bebekler oyun oynayarak büyür ve duygularını kontrol eder, hatta bazı durumlarda travmalarını tedavi ederler.

Burada ise önemli olan; oyuncakların bebeklerin yaşına, becerisine ve ilgisine uygun olmasıdır. Rastgele alınmış oyuncaklar onları derinden etkilerken, bilinçli seçilen oyuncaklar ise etkili mesajlar verebilir.

Oyuncakların Faydaları

  • Bebekler oyuncaklar ile oynarken mutlu olur ve eğlenirler. Bu sayede ruhsal doyumu sağlamış olurlar. Oyun, çocukların stres ve kaygılarını azaltmasına yardımcı olur.
  • Bebekler oyuncaklarla oynayarak gelişimlerini hızlandırır. Türüne göre bazı oyuncaklar ince kas gelişimini hızlandırırken, daha hareketli oyuncaklar ise kaba motor gelişimlerini hızlandırır. Hareket eden oyuncaklar, aynı zamanda çocukların el-göz koordinasyonunu da artırır.
  • Bebekler duygu ve düşüncelerini oyuncaklar aracılığıyla ifade ederler. Oyuncaklarla kurdukları oyunlardaki temalardan, anne babalar bebeklerinin ihtiyaçlarını ve duygularını rahatlıkla anlayabilirler.
  • Bebekler oyuncaklarla eğlenerek temel kavramları öğrenir. Birçok oyuncak bebeklere eşleştirme, sayılar ve renkler gibi kavramları öğretir. Hikaye kitapları ve etkileşimli oyuncaklar, çocukların kelime dağarcığını artırır ve iletişim becerilerini geliştirir.
  • Açık uçlu oyuncaklar (örneğin, legolar) çocukların hayal güçlerini kullanarak yaratıcı oyunlar oynamalarına imkan tanır.
  • Oyuncaklar bebeklerin sosyalleşmesine yardımcı olur. Bu sayede arkadaşlarıyla saatlerce oyun oynar ve sosyal becerilerini geliştirirler. Aynı şekilde akranları arasında paylaşma becerisi de geliştirir.
  • Bebekler oyuncaklarla oynayarak fazla enerjilerini atarlar ve beslenme-uyku rutinleri iyileşir.

Bebeklerde Oyuncak Seçimi

Oyuncakların bebeğin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve mutlaka oynaması gerektiği düşünülür ve bu doğru bir düşüncedir. Yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun her bebek oyunla ve oyuncakla büyümelidir.

Bebeklik döneminde, gelişim aşamalarına göre oyuncak seçimi oldukça önemlidir. Bebeğin ince-kaba motor gelişimlerine, duyularına ve ihtiyaçlarına yönelik oyuncakların hangileri olduğu ise bazı durumlarda karmaşık görünebilir.

Öncelikle seçilecek oyuncağın bebeğin yaşına ve gelişim seviyesine uygun olması gerekir. 

• 1 Aylık Bebek Oyuncakları: Çıngırak, renkli top, dönenceler, yumuşak toplar ve pelüş hayvan figürleri 1 aylık bebekler için tercih edilebilir.

• 2 Aylık Bebek Oyuncakları: Bebek jimnastik merkezleri, oyun minderi, oyun merkezi, kolay kavranabilen yumuşak oyuncaklar, zilli ve renkli çoraplar 2 aylık bebekler için tercih edilebilir.

• 3 Aylık Bebek Oyuncakları: Üçüncü ayda 1 ve 2. ayda kullanılan oyuncaklar kullanılabilir. Ek olarak ise; çıngıraklar, renkli diş kaşıyıcılar, farklı dokulara sahip oyuncaklar, renkli halkalar, aktivite halısı ve ses çıkaran oyuncaklar kullanılabilir.

• 4-6 Aylık Bebek Oyuncakları: Kumaş kitaplar, parlak renklerde/farklı doku ve şekillerde yumuşak bloklar, toplar, ayna gibi benlik duygusunu geliştiren oyuncaklar, diş çıkarma halkaları, müzikli ve ışıklı oyuncaklar bu dönemde tercih edilebilir.

• 6-9 Aylık Bebek Oyuncakları: Boyut algısını güçlendirmek, renk ve şekil tanımayı sağlamak için parçalı bloklar, hareketli oyuncaklar, kurulabilen-ayrıştırılabilen oyuncaklar, yaylı kuklalar, resimli kitaplar, dokununca ses çıkaran oyuncaklar bu dönemde tercih edilebilir.

• 9-12 Aylık Bebek Oyuncakları: Boyut algısını güçlendirmek için iç içe geçen kutular, üst üste yığılan oyuncaklar, delikli materyaller, vurmalı müzik aletleri, oyuncak bebekler, gerçeğine uygun pelüş hayvanlar, arabalar, parmak boyalar bu dönemde tercih edilebilir.

• 1-2 Yaş Bebek Oyuncakları: Yürüme arkadaşları, basit yapbozlar, eşleşme oyuncakları, bul-taklar, tekerlekli oyuncaklar, geometrik şekiller bu dönemde tercih edilebilir.

• 2-3 Yaş Bebek Oyuncakları: Üst üste geçebilen halkalar, parmak kuklaları, doktor-mutfak setleri, su havuzu ve oyuncakları, binilebilen oyuncaklar, arabalar, kamyonlar, trenler, inşaat oyun setleri bu dönemde tercih edilebilir.

Oyuncak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin güvenliği, her zaman önceliğiniz olmalıdır. Bu sebeple 3 yaşına gelinceye kadar onu yutabileceği küçük oyuncaklardan uzak tutmanız gerekir.

Satın alacağınız oyuncakların sağlam yapılı ve yıkanabilir olduğundan emin olmalısınız. Gevşek parçalı, uzun kablolu, kenarları keskin, gürültü seviyesi standartlardan daha yüksek, pil bölümü erişilebilir olan, lateks balonlu oyuncaklardan uzak durmanız önemlidir. “BPA içermeyen” ve “CE” işareti gibi güvenlik işaretlerine de dikkat edin.

Farklı fiyat aralıklarında birçok oyuncak bulunmaktadır. Bütçenizi aşmadan en kaliteli seçeneği bulmaya çalışın. Kaliteli ve dayanıklı oyuncaklar, uzun ömürlü olur ve zamanla çocuğunuzun gelişim seviyesine göre farklı şekillerde kullanılabilir.

Bebeğinize yanlış mesajlar verecek oyuncak silahlar, patlayan oyuncaklar hatta su tabancaları dahi sakıncalıdır. Uzmanlar, bu tür oyuncakların alınmaması konusunda hemfikirdir.

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Happy Mom Ödülleri🏆 Toplam Ödül 100.000 TL

Merhaba Canımız Annelerimiz, Bu sene de en iyi markaları annelerimiz...

Bebeklerde Cinsiyete Göre Ay Ay Boy ve Kilo Cetveli!

Annelerin en çok merak ettikleri durumlardan biri de bebeklerinin...

Doğum Sonrası Hormonların Cinsel İsteğe Etkisi

Doğum sonrası dönem (postpartum), kadın vücudunda fiziksel, duygusal ve...

4. Atak Dönemi: Bebeğinizin 19. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Çocuklarda Ahlaki ve Etik Gelişim

Ahlaki ve etik gelişim, çocukların doğru ile yanlışı ayırt...

Devam Sütü ile Beslenen Bebeklerde Sindirim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Devam sütüyle beslenen bebeklerde sindirim sisteminin yeni beslenme şekline...

3. Atak Dönemi: Bebeğinizin 12. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı bakımı, enfeksiyon riskini önlemek ve...

Bebeklerde Yiyecek Seçme Sorunu

Bebeklerde yiyecek seçme sorunu, ebeveynler için yaygın bir endişe...

2. Atak Dönemi: Bebeğinizin 8. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...