Bebekler birkaç haftalık olduklarından itibaren bile gaz sorunları yaşayabiliyor. Çoğu bebeğin gaz problemleri yaklaşık dört ila altı aylıkken ortadan kalkarken, bazen daha da uzun sürebiliyor. Gaz genellikle bebeklerin beslenirken hava yutmasından kaynaklanıyor.  Bazı bebekler gaza karşı ekstra duyarlı olarak doğabiliyor, bu durum da onları daha çok rahatsız ediyor. Ebeveynler bebeklerin gazının çıkması için birçok yönteme başvursa da, gaz sancısı anne babaların korkulu rüyası olabiliyor.

Bebeklerde Gaz Neden Olur?

Bebeklerde gaz oluşumunun iki nedeni vardır. İlk neden henüz sindirim sisteminin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Sindirimin yetersiz olması nedeniyle gaz oluşur, oluşan gazın dışarıya atılması da henüz gelişmemiş boşaltım sistemi nedeniyle zor gerçekleşir. Aynı zamanda laktozun sindiriminde rol oynayan laktaz enzim düzeyi yenidoğan bebeklerde az olabilmektedir. Bu da sindirimin yetersizliğini beraberinde getirebilmektedir.

İkinci neden ise beslenme ve ağlamalar sırasında yutulan havanın sindirim sisteminde hava kabarcıkları oluşturmasıdır. Oluşan gaz bağırsaklar içerinde birikerek gerginlik ve basınç oluşturur. Bu da ağrıya yol açar. Şiddetli ağlamaların sebebi biriken gazların oluşturduğu ağrıdır.

Bebeklerde Gaz Ne Kadar Sürer?

Her bebekte görülebilen gaz sancısı genellikle bebek birkaç haftalık olduğunda başlamaktadır. Çoğu bebek 4 ila 6 aylık olduktan sonra gaz sancısını aşabilir. Bazı bebekler için bu süre daha uzun olabilir. Bebeklerde gaz sancısı özellikle akşam saatlerinde başlayarak, en az 3 saat süren ağlama nöbetleri olarak görülebilmektedir.

Gaz Sancısı Belirtileri

Gaz nedeniyle ağlayan bebeklerin karınlarında şişlik ve gerginlik olmaktadır. Dizlerini karınlarına doğru çekerek ağlarlar. Ancak aşırı miktarda ağlayan bir bebekte gaz olduğunun anlaşılması için öncelikle doktor tarafından muayene edilerek başka bir sebebin olmadığının anlaşılması gerekmektedir.

Bebeklerde gaz sancısı, şiddetli olabilmektedir. Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Huzursuz ve huysuz görünüyorsa
  • Uzun süreli ağlıyorsa
  • Beslenme ve uyumada sorun yaşıyorsa
  • Yemek yedikten sonra rahatsız görünüyorsa
  • Ağlarken acı çekiyormuş gibi görünüyorsa
  • Karnı olduğundan daha şişkin gözüküyorsa
  • Bacaklarını göğsüne doğru çekiyorsa, bebek gaz sancısı yaşıyor olabilir.

Gaz Çıkarma Yöntemleri

  • Bu şekilde bebeğinizin karnına hapsolmuş gazın çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu uygulamayı yapmak için bebeğinizi son emzirmenizin üzerinden en az yarım saat geçmesini bekleyin.
  • Bebeğinizi yüzü üstü bir şekilde çenesi dirsek kısmınıza gelecek şekilde ön kolunuza yatırın. Başının size doğru değil, dışarı doğru olmasına dikkat edin ki gaz çıkarma sırasında nefes alıp vermesi engellenmesin. Bebeğinizi bu şekilde tutup taşımanız, aynı şekilde karın kısmına baskı yaparak gaz çıkarmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinizi belli bir açıyla emzirin. Emzirirken bebeğinizin başının ve boynunun vücudundan daha yukarıda olduğundan emin olun.
  • Bebeğinizi uzun sürelerle emzirmeyin. Bir emzirme boyunca mutlaka birkaç kez ara verin ki emme sırasında yuttuğu havayı minik geğirmelerle çıkarabilsin.
  • Bebeğiniz yatar pozisyondayken karnını saat yönünde hareketlerle nazikçe ovalayın. Bu şekilde, bebeğinizin karnındaki gazın bağırsaklarına doğru hareket etmesine yardımcı olursunuz.
  • Beslenme şekliniz bebeğin gaz sorunu yaşamasında nadir de olsa etkili olabilir. Yediğiniz yemeklerin listesini tutmanız, bebeğinizin her zamankinden fazla gaz sancısı yaşadığınız günkü yediklerinizi hatırlamanızı ve sonrasında bu yiyeceklerden uzak durabilmenizi sağlar.
  • Bebeğiniz uzanırken bacaklarını tutarak pedal çevirme hareketi yaptırın. Bu hareket, bebeğinizin karnında biriken gazın bağırsaklarına doğru hareket etmesini sağlar.
  • Bebeğinizi rahatlatmak için doktorunuza danışarak gaz damlaları kullanın. Gaz damlaları sindirim sistemince emilmez, yalnızca bebeğinizin sindirim sisteminde hapsolmuş gazın çıkmasına yardımcı olur ve vücuttan atılır.
  • Bebeğinizi sık sık ve az az olacak şekilde emzirin.
  • Gaz çıkartılırken mide üzerine fazla baskı yapmak kusmasına sebep olabileceği için fazla baskı yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Gaz İçin Neler Verilebilir?

Özellikle sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeklere ilk günlerinde başlanan probiyotik takviyesi gaz oluşumunu azaltabilmektedir. Simetikon etken maddeli tedaviler uygun görülen bebeklerde başlanabilir. Dereotu, kimyon yağı gibi çeşitli bitkisel yağlar içeren şuruplar mevcuttur.  Laktoz sindirimindeki yetersizliğe bağlı huzursuzlukta da laktaz içeren destek tedavileri kullanılabilmektedir. Hangi tedavinin bebeğe uygun olduğunun anlaşılabilmesi için mutlaka doktoru tarafından değerlendirilmesi sonrası başlanması en uygunu olacaktır.

Bebeğiniz için annelerin memnun kaldığı gaz damlalarını araştırmak için BURAYA TIKLAYINIZ

 

 

 

Daha Fazlası Sağlık
Yorumlar Kapalı