Bebeklerin gaz sancısı yaşamasının temel nedeni meme veya biberon emerek beslenirken hava yutmaları ve sindirim sürecinde açığa çıkan havanın artmasıdır. Yutulan ve sindirim sisteminde oluşan havanın vücuttan atılması zordur, mide ve bağırsakların gerilmesine sebep olmaktadır ve bu da bebeğe karın gaz sancısı şeklinde acı vermektedir.

Gaz Oluşmasının Nedenleri

Bebeğin bağırsak sistemi tam olarak gelişmediği için de sindirim sorunları yaşayabilmektedir ve bu da gaz sancısına sebep olabilmektedir.

Gaz sancısının bir diğer sebebi ise emzirilen bebeğin laktoz yüklenmesi yaşamasıdır.

Sık sık ağlamak da bebeğin hava yutmasına sebep olan bir diğer faktördür. Karın kasları yeterince kuvvetlenmemiş, az hareketli olan yeni doğan bebeklerin sindirim sistemlerindeki gazı çıkarması zordur ve bu da ağrılarının ve gaz problemlerinin olmasına neden olmaktadır.

Bebeğin bulunduğu ortamın çok sıcak veya çok soğuk olması da gaz sancısını tetikleyebilmektedir.

Tüm bu nedenler yanında bebeğin gaz sancısını arttırabilecek diğer nedenler aşağıdaki gibidir;

  • Ek gıdaya erken dönemde başlanması,
  • Bebeğin uzun süre ıslak kalması,
  • Bezin uzun süre ıslak kalması,
  • Bebeğin uzun süre aynı konumda yatması,
  • Hareket etmesini engelleyecek şekilde bebeği kundaklanması veya sarılması,
  • Sık ve düzensiz beslenme,
  • Su tüketiminin çok az veya çok fazla olması.

Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde gaz sancısı doğumdan sonraki 2.-3. haftalarda başlamaktadır. Şiddetli ağlamalar ve huzursuzluk şeklinde kendini belli etmektedir. 2-3. haftalarda başlayan gaz sancıları bazı bebeklerde bir süre şiddetlenerek devam edebilmektedir. Bebeğin yaşadığı karın gaz sancıları bebeğin daha hareketli olmaya başladığı 3-4 aylık dönemde kendiliğinden azalmakta ve tamamen kaybolmaktadır. Bu dönemde bebek artık kendiliğinden karnının üstünde dönebilmeye başlamakta ve kazandığı bu hareket kabiliyeti gaz sancısının rahatlamasına yardımcı olmaktadır.  Bazı bebeklerde bu süre 3-4 aydan daha uzun olabilmektedir.

Gaz Çıkarma Teknikleri

Bebek için acı verici olan gaz sancısı bebeğin huzursuz olmasına, sık sık ağlamasına sebep olmakta hatta bazı durumlarda beslenme ve uyku gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını zorlaştırmaktadır. Gaz sancısının rahatlatılması bebeğin beslenme ve uyku gibi gelişimi için önemli olan temel ihtiyaçlarını daha kaliteli ve yeterli bir şekilde giderilmesi için önemlidir. Bunun yanında sürekli huzursuz olan ve ağlayan bir bebeğe bakım vermek ve sıkıntısını giderememek ebeveynler için de yıpratıcıdır. Bebeği rahatlatmak için aşağıdaki gaz çıkarma yöntemleri denenmeli ve uygun olanı düzenli bir şekilde uygulanmalıdır.

  • Bebeği yüz üstü yatırmak; Bebeğin yüz üstü yatırılması hem bebeğin uykuya geçmesini kolaylaştırmakta hem de karnında bir baskı oluşturarak bebeği rahatsız eden gazın çıkarılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Sırtını ovmak; Bebeği çenesi omzunuza gelecek şekilde kucağınıza alarak ya da yüz üstü yatırarak sırtını ovmak bebeğin sakinleşmesine yardımcı olurken sancıya sebep olan gazın çıkarılmasını sağlamaktadır.
  • Dizleri karna çekmek; Bebeği sırt üstü yatırmak ve bacaklarını bükerek dizlerini karnına doğru çekmesine yardımcı olmak bağırsakların rahatlamasını sağlamaktadır. Bebeğin gaz sancısı nedeniyle ağlarken de dizlerini karnına çekmesi dikkatinizi çekecektir.
  • Sıcak havlu; Çok sıcak olmamasına dikkat ederek ısıttığınız bir havluyu bebeğin ayaklarına sarmak bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Sıcak havluyu bebeğin karnına koymak da bebeği rahatlatacaktır.
  • Karın masajı yapmak; Bebeği sırt üstü yatırıp karnına saat yönünün tersi dairesel hareketlerle ovmak bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.

Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Gaz masajı bebeğin gaz çıkarmasını sağlamak ve gaz sancısını azaltmak için etkili olan yöntemlerdendir.

Elleri birbirine sürterek ısıtarak başlanan bebeklerde gaz masajı hem sıcaklık hem de yapılan hareketle bebeği rahatlatmaktadır. Masajı yaparken bebe yağı sürmek ve masajı bebeğin tenine direkt uygulamak da bebeği rahatlatabilmektedir. Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan gaz masajı bağırsakları harekete geçirmektedir. Bu tekniği ritmik hareketlerle bir süre devam ettirirken arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.

Bebeklerin Gazı Çıkmazsa Ne Olur?

Bebeğin gazı çıkartılmadan yatırıldığında, mide içerisindeki gaza bağlı olarak kusmalar görülebilir. Bu kusmalar sonucunda midedeki süt bebeğin akciğerlerine kaçarak nefes almasında zorluk, morarma gibi tehlikeli durumlara neden olabilir. Ayrıca mide ve bağırsaklarda biriken gaz karında gerginliğe sebep olacağı için huzursuzluk, uykuya dalmada ve kaliteli uyku uyumada sorunlara neden olur.

Huzursuzluğa bağlı olarak bebek sık sık emmek ister ve emmeler sonucunda da tekrar hava yutarak bir kısır döngü oluşmasına neden olur. Emerken rahatlar ancak sonrasında ağlamaları daha da artar. Bu nedenle gazının çıkartılması bebeğin rahatlamasına ve rahat bir uyku uyumasına yardımcı olacak ve beslenmesi daha düzenli devam edecektir.

Daha Fazlası Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir