Organik Sütlerin Normal Sütlerden Farkı Nedir? Tüm Yönleri ile Organik Sütler
Süt, beslenme fizyolojisi ve sağlık açısından çok önemli bir gıdadır. Ancak tüm yararlı özelliklerine ve önemine rağmen, konvansiyonel üretimin kaçınılmaz bir sonucu olarak içerdiği çeşitli kalıntı maddeler sağlık açısından önemli problemler oluşturabilir.
Bir bebeğin hassas vücudu söz konusu olduğunda ise, işler daha da karmaşık bir hale dönüşebilir. Bu sebeple; günümüzde üretimi oldukça yaygınlaşmaya başlayan organik sütler, bebeğinizin sütten alması gereken ihtiyaçları doğal şekilde karşılayabilir.
Organik Gıda Nedir?
Organik gıda; yetiştirilmesinde ve işlenmesinde tohumdan son kullanıcıya ulaşıncaya kadar olan tüm aşamalarda insana ve ekosisteme zarar verebilen maddelerin kullanılmadan üretildiği besinlerdir.
Ayrıca yapay gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani otlar için kullanılan öldürücü ilaçların, büyüme hormonlarının, antibiyotiklerin, katkı maddelerinin, kimyasal ambalaj materyallerinin ve hiçbir katkı maddesinin organik gıdalar içerisinde yeri yoktur.
İnek Sütü Bebek Beslenmesine Ne Zaman Dahil Edilmelidir?
Kaliteli bir protein ve kalsiyum kaynağı olmasına rağmen, bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Bunun sebebi 1 yaşından küçük bebeklerin sindirim ve boşaltım sistemlerinin yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanır.
1 yaşına gelindiğinde ise inek sütü bebeklere sulandırılarak verilmelidir. Bebeğe verilen süt miktarı ve verilen süte katılan su miktarı da yavaş yavaş düşürülmelidir. Ayrıca C vitamini ve demir açısından da yetersiz olan inek sütü, 1 yaşından küçük bebeklerin bağırsaklarında kanamalara ve demir eksikliği anemisine de yol açabilir.
1 yaşından önce inek sütü alınması bebeklerde alerjik durumların ve solunum sistemi hastalıklarının görülmesine de neden olabilir. İçerdiği yağ miktarı fazla olduğu için sindirimi de güç olan inek sütü bebekte kabızlığa da yol açabilir.
Organik Sütün Farkı Nedir?
Organik süt sadece doğal bir ortamda ot yiyen ineklerden üretilir. Bu süreç boyunca ineklerin yediği ot, herhangi bir gübre veya kimyasalla muamele görmez. İneklerin süt üretimini artırmak amacıyla hormonal tedaviye girmeleri de mümkün değildir. Başka bir deyişle, organik süt yalnızca doğal ortamlarda ve herhangi bir yapay katkı olmadan yetiştirilen ineklerden üretilir.
Aksine, normal süt kimyasal olarak işlenmiş otları yiyen ineklerden üretilir. Veya inekler ahırlarda tutulup yalnızca tahıllarla beslenirler. Öte yandan organik süt üreten inekler, doğal otları yemek için otlaklara bırakılır. Süt üretimini artırmak için, normal süt üreten ineklere hormonlar enjekte edilir. Sentetik hormonların ve antibiyotiklerin alınması nedeniyle, üretilen süt organik sütle karşılaştırıldığında daha düşük raf ömrü ile sonuçlanabilir.
Organik süt üretimi konvansiyonel süt üretimine göre daha zordur. Organik süt üretiminin gerçekleşmesi için, öncelikle organik bitkisel üretimin gerçekleşmesi ve devamında organik hayvancılığın yapılması gerekir. Organik sütün işlenmesinde ise, yine organik yöntemlerin kullanılması bir zorunluluktur.
Organik Sütün Özellikleri
- Organik sütler pestisit kalıntıları taşımaz.
- Aflatoksin ve mikotoksin gibi küfleri bulundurmaz.
- Üretiminin hiçbir aşamasında GDO içermez.
- Beslenme değerleri konvansiyonel sütlere göre daha yüksektir.
- Toplam bakteri sayısı kanunla belirlenen sınırların bile çok altındadır.
- Hayvan refahının ve koruyucu hekimliğin dikkate alındığı bir ortamda üretilir.
- Organik sütler antibiyotik ve hormon içermez.
- Sağlıklı ve güvenilir bir üründür.
Organik Sütün Faydaları Nelerdir?
- Doğal ortamlarda beslenen hayvanlardan elde edilen organik sütler vitaminler, Omega 3 yağ asitleri, beta karoten ve diğer antioksidanlar açısından oldukça zengindir.
- Bebeğinizin gelişmekte olan kemiklerini kuvvetlendirir ve yeni kemik oluşumu için ihtiyaç duyulan besin maddelerini sağlar.
- Antibiyotik verilmeyen hayvanlardan elde edilmesi, organik süt içilmesi için en başta gelen sebeplerden biridir. Besinlerden devamlı antibiyotik alındığında, bakteriyel bir enfeksiyon geçirildiğinde antibiyotik tedavisi işe yaramaz.
- Organik sütlerin ömrü, diğer normal sütlere göre daha uzundur. Bunun sebebi, organik süt iki kat fazla sıcaklıkta ısıtıldığı için bozulma süresi de uzar. Ancak açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
- Bebeğinizin organik süt içmesinin diğer bir yararı da büyüme hormonları verilmiş ineklerden elde edilmediği için daha doğal olması ve pestisit içermemesidir. Pestisit kalıntıları gibi kimyasallar bebeğinizin bağışıklık sistemini zayıflatır ve çeşitli alerjilere neden olur.
- Organik sütte yüksek miktarda bulunan ‘konjuge linoleik asit’ vücutta yağ birikmesini önleyerek, bebeğinizin ileride kalp ve damar sağlığı ile ilgili şikayetler yaşama riskini azaltır. Kan şekerini daima dengede tutmaya yardımcıdır.
- Araştırmalar organik sütün normal sütlerden daha çok vitamin içerdiğini gösterir.
Antibiyotik ve büyüme hormonları verilmemiş, zirai ilaçlar kullanılmayan ürünlerle beslenmiş hayvanlardan elde edilen sütleri, bebeğinizin beslenmesinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.