Yaz Aylarında Zayıflayan Bebek Bağışıklığı Nasıl Güçlendirilebilir?

Bağışıklık sistemi bebeğinizi hastalıklara karşı savunan, vücudunu yabancı ve zararlı maddelere karşı koruyan karmaşık bir yapıdır. Bağışıklığın zayıflaması ise çeşitli enfeksiyonel hastalıkların habercisidir. Bu nedenle, henüz olgunlaşmamış bir bünyeye sahip olan bebekler için bağışıklık sisteminin önemi oldukça büyüktür.

Yaz mevsiminin gelişi ile havalar ısınır ve bazı mikropların yayılması kolaylaşır. Bebekler de çeşitli yollarla bu mikroplara maruz kalabilir. Bu durum bağışıklığın güçsüz düşmesiyle enfeksiyonel durumlara yol açabilir.

Bu nedenle, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılması gerektiği göz önüne alınmalıdır.

Öncelikle, yeterli miktarda su tüketimini sağlamak gerekir; sıcak havalarda bebekler kolayca sıvı kaybedebilir, bu da bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Eğer bebek anne sütü alıyorsa, sık sık emzirerek sıvı ihtiyacını karşılamaya özen gösterilmelidir.

Sağlıklı Bağışıklık İçin Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de yememe reddi gözlenebilir. Kış aylarına göre tüketilen su miktarının artması da tüketilen besinlerin azalmasına neden olacaktır.

Ancak diğer aylarda olduğu gibi, yaz aylarında da beslenme saatlerine dikkat edilmesi ve öğün atlanmaması gerekir. Ayrıca beslenmede mevsime uygun çeşitliliği sağlamak her zaman öncelik kabul edilmelidir.

Vitamin ve mineral açısından zengin, taze meyve ve sebzeler içeren ek gıdalar (6 aydan büyük bebeklerde) bağışıklık sistemini destekler. Özellikle C vitamini ve demir, vücut direncini artırmada etkilidir.

Ana öğünlerde taze sebzeler, protein ve tam tahıllar, kurubaklagiller çeşitlendirilerek hazırlanmalıdır.

Ara öğünlerde ise çiğ kuruyemişler, mevsim sebze meyveleri, tam tahıllı ekmekler, yulaf ezmesi gibi lif yönünden zengin; yoğurt, ayran, peynir gibi protein yönünden fazla içeriklere yer verilebilir.

Sağlıklı Bağışıklık İçin Yaz Aylarında Uyku Rutini Nasıl Olmalıdır?

Düzenli ve yeterli uyku güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardandır. Yeni doğan bebeklerin günde 17-18 saat uyuması gerekirken, bebek büyüdükçe bu saatler azalmaktadır.

Aktif yaşam tarzı tüm vücudu sağlıklı kılar. Bebeklerin bitmek bilmeyen enerjileri doğru fiziksel aktivitelerle desteklenmelidir. Bu sayede uykunun kalitesi de artacaktır.

Bebeğin uyuduğu saatler, ortamın ısısı, yatağın rahatlığı ve fiziksel ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması gibi faktörler uykudan alınan verimin artmasını sağlayacaktır. Bunun için bir uyku rutini oluşturmak ve rutine bağlı kalmak oldukça önemlidir.

Bebeğinizin her gün ortalama saatlerde, mümkünse ılık bir duş sonrası yemeğini yedikten sonra uyuması gerekir. Uyku vakti yaklaştığında, minimum 1-2 saat onun uykuya dalmasını engelleyecek ve uyku kalitesini düşürecek olan TV-Televizyon-Tablet üçlüsünden uzak durması önemlidir.

Sağlıklı Bağışıklık İçin Prebiyotik Kullanımı

Bağırsakların sağlıklı olması, bağışıklık sisteminin sağlam olmasının temellerinden bir tanesini oluşturur. Prebiyotikller bağırsaklardaki yararlı bakterilerin gelişimini arttırırlar. Bu sayede, bağışıklık sistemi güçlenir ve enfeksiyonel hastalıkların önlenmesine yardımcı olurlar.

Bağırsakta zararlı bakteri yerleşimini engellerler. Sindirime yardımcı olan maddelerin üretilmesinde de yine prebiyotikler devrededir. Böylece sindirim sistemini de düzenlenmiş olur.

Prebiyotikler aynı zamanda, bebekleri alerji riskinden korurlar. Tüm bunlar, bebeklerin yaz aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmede uygulanabilecek adımlardır.

Sağlıklı Bağışıklık İçin D Vitamini

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülmektedir. Bu sebeple uzmanlar, özellikle kadın ve çocukların günlük destek dozunda ve ihtiyaç doğrultusunda D vitamini takviyesi almalarını tavsiye eder.

Uzmanlar bağışıklık sisteminin zayıflama nedeninin D vitamini olabileceğine de dikkat çekmektedir.

Türkiye her ne kadar güneş ışığından yararlanan bir ülke olsa da Nisan ve Ekim ayları arasında güneşi dik almaması nedeniyle D vitaminini tabii kaynaktan yüksek ölçüde sağlanamamaktadır.

D vitamini, kalsiyum ve fosfor emilimini hızlandırarak kemiklerin güçlenmesine yardım eder ve özellikle bebeklerin kemik gelişimi için oldukça önemlidir. D vitamini hem güneş yardımıyla vücut tarafından üretilebilen hem de dışarıdan besinler ve takviyeler ile alınabilen bir vitamin türüdür. Bağışıklık sistemini güçlü tutar ve aktif olmasını sağlar. Vücut hücreleri arasında sinerjiyi oluşturmada yardımcıdır.

Bu sebeple bebeklere yaz aylarında 15-20 dakikayı geçmeyecek güneş banyoları yaptırılabilir. Bu mümkün değilse, doktorun önereceği oranda D vitamini takviyesi yapmak oldukça önemlidir.

***

Son olarak, hijyen kurallarına dikkat ederek enfeksiyon riskini en aza indirmek, bağışıklık sistemini korumak için gereklidir.

En Çok Okunanlar

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...