1. Ay Etkinlikleri

YENİDOĞAN BEBEĞİNİZ İÇİN ETKİNLİKLER

Yenidoğan bebek için hiç bitmeyen beslenme, bez değiştirme ve uyku döngüsü oldukça hızlı geçen yorucu bir süreç olabilir. Ancak bebeğiniz etkinlikler için müsait olduğunda, bu fırsatı kaçırmamalısınız. Bu zamandan en iyi şekilde yararlanın. Duyusal faaliyetler hem zihinsel hem de fiziksel olarak sağlıklı bir gelişimin sağlanmasına yardımcı olacaktır.
İşte bebeğinizin hayatının 1. ayı için en iyi 10 aktivite!

1.Karın Zamanı

Bu bebeğiniz için önemli bir aktivitedir. Koordinasyon oluşturmaya yardımcı olur ve bebeğinizin boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir. Bu kaslar yuvarlanma, emekleme, kendini yukarı çekme ve oturma gibi motor becerilerine yardımcı olur.
Bazı bebekler karın üstü yatmaya aldırmaz. Bazı bebeklerin bununla ilgili büyük sorunları vardır. Her iki şekilde de bebeğinizin tercihinin ne olduğunu net ve yüksek sesle öğreneceksiniz. Küçük sevinç demetleri veren bebeğiniz, karın kaşifine dönüşeceğini size haber ediyor olabilir. Bu etkinlikteki beceriyi kazanması strateji, zaman ve çaba gerektirir. Ancak iyi bir sabır ve pratikle gerçekleştirebilir. En önemli şey: Vazgeçmeyin!
Bebeğinizi karın üstü ne kadar erken yatırmaya başlarsanız, bebeğiniz için o kadar kolay olacaktır. Herhangi bir tıbbi kısıtlama olmadığından emin olmak için lütfen önce doktorunuza danışın.

2.Yüz Yüze Zamanı

Araştırmalar, bebeklerin insan yüzlerine bakmayı tercih ettiğini belirledi. Açık gözlere ve gülen yüzlere bakmaktan hoşlanırlar. Bu yüzden bebeğinize bakmak için zaman ayırın, bebeğinize gülümseyin. Komik suratlar ve sesler yapın. Yaratıcı olun ve küçüklerinizin zevk aldıkları şeylere dair ipuçlarını takip edin.

3.Sarılma Zamanı

Yenidoğan bebeğinize sarılabilir ve ikiniz arasındaki o güzel bağın büyümesini izleyebilirsiniz. Bebeğinize sarılmanın birçok faydası vardır. Sağlıklı psikolojik ve fiziksel gelişimi artırmaya yardımcı olur. Sık sık sarılan bebekler daha iyi uyuma, stresi daha kolay yönetme ve kalp atış hızı ve sıcaklık gibi daha iyi otonomik işlevlere sahip olma eğilimindedir. Eşinizin de bir bağ geliştirmesine yardımcı olmak için sarılma eylemine katılmasına onu da davet edin.

4.Şarkı Zamanı

Bu her zaman gerçekleştirebileceğiniz bir aktivite. İster tekerlemeler, ister hareket halindeyken uydurduğunuz şarkılar olsun. Sarılırken, yürürken, altını değiştirirken veya banyo yaptırırken onları dahil edebilirsiniz. Şarkı söylemek, o özel bağı yatıştırmak, eğlendirmek için kullanılabilir. Bonus! Ayrıca dil gelişimi için harika bir başlangıçtır.

5.Konuşmak!

Bu, dil gelişiminin temellerini oluşturur. Ne söylediğiniz önemli değil, onunla açık ve özlü bir şekilde konuşun. Ne demeli? Mutfakta pişirme sürecinizi anlatabilir veya onunla yürüyüşe çıktığınızda etrafınızdaki her şeyi tarif edebilirsiniz.
Yeni doğanların ilgisini çeken yüksek perdeli sesi de kullanmaktan çekinmeyin. Gelecekte herhangi bir konuşma zorluğu yaşamaması için kelimeleri yanlış telaffuz etmediğinizden emin olun.

6.Masaj

Bu, çok çeşitli faydaları olan inanılmaz bir aktivitedir. En son araştırmalar, bebek masajının ebeveyn-bebek bağı gelişimine yardımcı olduğunu gösteriyor. Tıpkı yetişkinler gibi, daha rahat olmalarına ve daha iyi uyumalarına da yardımcı olur. Masaj, sistemlerinin gelişimini uyarır. Bunlar sinir sistemi, dolaşım sistemi, solunum sistemi, eliminasyon sistemi ve bağışıklık sistemini içerir. Aynı zamanda ağrıların giderilmesine de yardımcı olur.

7.Sırt Üstü Yatma

Karın zamanı hakkında daha önce çok şey okumuş olabilirsiniz ama bebeğinizle sırt üstü oynamanız da en az onun kadar önemli. Yenidoğanların kollarının ve bacaklarının ne olduğu hakkında hiçbir fikri yoktur. Onu sırt üstü yatırarak ellerini ve ayaklarını keşfetme fırsatı vereceksiniz. Bu, göz el ve göz ayak koordinasyonuna yardımcı olur. Kolları ve ayaklarıyla oyunlar oynayarak ilgisini teşvik edebilirsiniz.
Örneğin:
Ayak parmaklarını saymak.
Eller için bir parmak şarkısı söyleyebilir ve şarkı söylerken her parmağa masaj yapabilirsiniz.
Temel olarak, kollarını ve bacaklarını hareket ettirmeyi içeren herhangi bir oyun veya şarkı yeterli olacaktır.

8.Hareket

Yenidoğan bebeğinize farklı yönlere hareket etme fırsatı verin. Bu, birçok farklı şekilde yapılabilir. Bebeğinizi sallayabilir veya kaldırabilirsiniz (yukarı, aşağı, yan yana, yuvarlak ve yuvarlak).
Bebeğinizi hızlı ve yavaş hareket ettirin. Vücudunun hareketleri kaydetmesine izin vermek ve bebeğinizin aşırı uyarılmadığından emin olmak için her adımda durduğunuzdan emin olun.
Bebeğinizi bir sling veya kanguruda taşıyabilirsiniz (uygun baş desteği kullandığınızdan emin olun). Hareket, vücudumuzun uzayda farkındalığından sorumlu olan vestibüler sistemlerinin gelişimine yardımcı olur.

9.Bisiklet Çevirin!

Bu aktivite, yeni doğan bebeğinizi sırt üstü yatırmayı ve bebeğinizin bacaklarını bir bisiklet hareketiyle hareket ettirmeyi içerir. Karnındaki gazları hafifletmeye, emeklemeye ve yürümeye hazırlanmak için kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.

10.Dışarıda Zaman Geçirmek

Bu, sizin ve bebeğiniz için birçok faydası olan harika bir aktivitedir. İkiniz de çok ihtiyaç duyulan D Vitamini alacaksınız. Egzersiz yapın. Bebeğiniz yüzünde rüzgarı görerek, duyarak ve hissederek diğer duyularını harekete geçirme fırsatı bulacak.

Umarım bu etkinlikleri faydalı bulursunuz. Eğlenin ve temellerini oluşturmanın tadını çıkarın.
Unutmayın: Her bebek kendi hızında gelişir. Çocuğunuz bu ayların aktivitelerine hazır değilse veya ilgilenmiyorsa, birkaç hafta sonra tekrar deneyin.

En Çok Okunanlar

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...

Anne Bebek Burç Uyumu!

Koç Burcu Annelerin Uyumu Koç Anne - Koç Çocuk Koç burcu...