Bebeğinizin Beslenmesinde Kuru Baklagillerin Önemi

Doğumdan iki yaşın sonuna kadar devam eden dönem, bebeklerin büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Büyümenin en hızlı olduğu bu dönemde, meydana gelen büyüme geriliğinin iki yaş sonrasında düzeltilmesi oldukça güçtür.

Bu nedenle, süt çocuğu ve küçük çocukların beslenmesiyle ilgili alışkanlıkların bu dönemde kazandırılması ve annelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Kuru baklagiller, baklagil bitkilerinin yenilebilir tohumlarıdır. Çoğu toplumda tüketilen ana besinlerdendir ve tahıllarla birlikte tüketildiğinde önemli bir besin kaynağıdır.

Kuru baklagiller olgunlaşmış tohumlar olduklarından protein, kompleks karbonhidratlar ve lif içerir. Tanelerin dış kısımlarında selüloz, iç kısımlarında ise nişasta bulunur. Kuru baklagillerin yağı çoğunlukla doymamış yağ asitlerinden meydana gelmiştir. Baklagiller genellikle yuvarlak ve yassı tohumlardır. Sarı, kırmızı, yeşil, beyaz-krem, kahverengi, siyah gibi farklı renklerde bulunabilirler.

Kuru baklagiller bebeklere ortalama olarak 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmak ve püre şekline getirilmek suretiyle verilmelidir. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.

Kuru Baklagillerin Çeşitleri Nelerdir?

Nohut: Her yemekte kullanılabilen bir bakliyat türüdür. Ülkemizde en çok İç Anadolu ve Güneydoğu’da yetiştirilir. Nohut, içinde tryptophan adlı bir madde barındırır ve bu da mutluluk hormonu olan seratoninin ve uyku hormonu olan melatoninin salgılanmasını destekler.

100 gram nohutun içerisinde ortalama 14.5 gram protein, 35 IU A vitamini, 1.5 gram C vitamini, 5 mg K vitamini, 180 mcg folat, 60 mg kalsiyum, 3 mg demir, 50 mg magnezyum, 189 mg fosfor bulunur.

Nohutu, bebeğinize 8. Ay itibariyle verebilirsiniz. Bir gün öncesinden ıslatmanız ve dış kabuklarını soymanız, gaz yapma ihtimalini en aza indirgeyecektir.

Fasulye: Fasulye, çok çeşitli bir baklagildir. Ülkemiz adeta kuru fasulye ile temsil edilir. Protein ve anorganik tuzlar bakımından çok zengin olan kuru fasulye, kemik yapısının güçlenmesine de yardımcı olur.

Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatırsanız, ertesi gün pişirme süresi kısalacaktır. Islatmadan önce yıkamak da unutulmamalıdır. Kuru fasulye ıslatıldıktan 6-8 saat sonra pişmeye hazır hale gelecektir. Sonra üzerini kaplayacak kadar su pişmesi için yeterli olacaktır.

Kuru fasulyenin pişirilirken de köpüğünün alınması gerekir. Bu ıslatma ve köpüğünün alınma işlemi, fasulyenin gaz yapma olasılığını düşürecektir. 8. Aydan itibaren bebeğinize kuru fasulye verebilirsiniz.

Bakla: Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetişen, haziran ve mayıs aylarında meyve veren bakla, içerisinde bol miktarda protein, azot ve kalori bulundurur. Ayrıca doğal bir dopamin kaynağıdır.

Bakla içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve böylece grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı doğal koruma sağlanmış olur.

Bakla alırken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Seçiminizi yaparken lekesiz, canlı, yeşil renkli ve sert olmalarına özen göstermelisiniz.

Bakla, idrar söktürücü ve içerdiği bazı enzimler nedeniyle bebeklerin kolaylıkla tolere edemeyeceği bir besindir. Bu sebeple 2 yaşından önce tüketilmesi önerilmez.

Barbunya: İlkbahar ve yaz döneminde yetişen, mevsiminde taze olarak tüketildiğinde daha sağlıklı hale gelen bir bakliyat türüdür. Barbunyada tüm baklagillerde olduğu gibi demir, çinko, kalsiyum, karbonhidrat, E vitamini, ayrıca A, C ve K9 vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bol miktarda lif içermektedir.

Protein açısından çok zengindir. Demir yönünden de zengin olan barbunyanın içerisinde bulunan fitat türler, demirin biyo yararlılığını düşürür. Bu etkiyi minimuma indirmek için C vitamini kaynakları ile birlikte sunabilirsiniz.

Barbunya, eğer bebeğinizin gaz problemi yoksa ishal olmadığı dönemlerde 8. aydan itibaren başlayabileceğiniz besinlerden bir tanesidir.

Mercimek: Ülkemizin her bölgesinde üretime açık olan bir bakliyat türüdür. Kırmızı, yeşil, sarı ve siyah mercimek olmak üzere çeşitleri vardır. Yüksek protein kaynağıdır. Protein haricinde demir, folik asit, B vitamini ve mineraller içermesi ile beslenmede önemli bir yere sahiptir.

Mercimek, protein içeriği ile kırmızı ete ve karbonhidrat içeriği ile de buğday ekmeğine yakın besin değeri taşır. Güçlü bir antioksidan olduğundan bağışıklık sistemi için önemlidir. Lif oranının yüksek olması sayesinde de kabızlığa iyi bir çözümdür.

Bebeklerinize 8. Ay itibariyle bezelyeyi gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Gece boyunca suda bekletmek ve mümkünse 1-2 kez suyunu yenilemek, gaz problemlerinin önüne geçecektir.

Bezelye: A, C, E, K vitaminlerini bolca içeren bezelye, tiamin, niasin, pridoksin gibi vitaminler içerir.
Yüksek değerde vitamin bulunduran bezelye, demir, bakır, magnezyum gibi sağlık açısından faydalı mineraller içeriği ile de bebek-çocuk beslenmesi için oldukça önemlidir. Taze bezelye, folik asit bakımından mükemmel kaynak olarak kabul edilir ve folatlar hücre içinde DNA sentezi için gerekli olan B-kompleks vitaminleri içerirler.

Bezelyeyi bebeğinize 6.aydan itibaren vermeye başlayabilirsiniz. Püre olarak hazırlamakta zorlanıyorsanız, buharda pişirdiğiniz bezelyeleri üzerlerine hafifçe bastırarak bebeğinize gözlem altında yedirebilirsiniz.

Börülce: Hem taze hem de kuru şekilde tüketilen protein ve nişasta kaynağıdır. Göbeği koyu renkli olduğu için Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitki olan börülce, C vitamini ve bitkisel protein açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca, azot ve nişasta da içerir.

Börülce yemeği lif açısından da zengin olduğu için, bebeğinizin sindirim sistemi için de faydalı besinler arasındadır.

Börülceyi, gaz yapmasını engellemek amacıyla bir gece önceden ıslatabilirsiniz. Börülce, 8. Ay itibariyle bebeklerin beslenme programına dahil edilebilir.

Kuru Baklagillerin Besin Değerleri Nelerdir?

  • Kuru baklagiller, en sağlıklı bitkisel kaynaklı protein deposudur. Her biri faydalı ve sağlık dostu olduğu için bebeğinizin beslenme listesinde hemen her gün bulundurmanız gerekir.
  • Kolesterol içeriği neredeyse hiç yoktur.
  • Gün içinde bebeğinizin alması gereken potasyum ve lif ihtiyacını, kuru baklagillerden elde edebilirsiniz.
  • Kuru baklagiller, bebeğinizin kaliteli protein almasını sağlayacaktır.
  • Pişirirken, yemeğin içine et eklenmesi protein miktarını daha da yükseltir. Bu durum, bebeğinizin protein ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır.
  • C vitaminiyle tüketildiğinde ise, vücuttaki demir kullanımı artar. Bu sebeple, özellikle 1 yaşından büyük bebeklerin yemeklerine birkaç damla limon sıkarak bu sağlıklı püf noktasından faydalanabilirsiniz.

 

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...