Lohusalık; doğumdan sonra vücudun, gebelikte meydana gelen değişikliklerin doğum öncesi haline geri dönmesi sürecine verilen isimdir. Postpartum dönemi olarak da ifade edilir. Genellikle bu sürecin 6 hafta ya da 40 günde tamamlandığı düşünülür.
Korse kullanımı, çoğu kadın için eski formlarına kavuşmada etkin olarak tercih ettikleri bir araçtır.
Bununla birlikte doğum sonrası dönemde vücutta meydana gelen değişimlerin ayrıntılarını ve buna göre korse kullanımının sağlayacağı faydaları bilmek oldukça önemlidir.
Doğum Sonrası Dönem
Hamilelik döneminde rahim, içerisinde bulunan bebek hariç yaklaşık 1000 gram kütleye sahiptir. Doğumdan sonraki 6 hafta içinde, rahim 50-100 gram kütleye kadar çekilir.
Doğumun gerçekleşmesinin ardından rahim bölgesinin en üst kısmı, kadınların göbek hizasında hissedilir. Bununla beraber doğumun ardından ilk 2 haftalık süreçte, karın büyüklüğünde ciddi hacimsel küçülmeler söz konusudur.
Birçok lohusada, rahim bölgesi karnın iç bölgesine döndüğü için bu belirginlik ciddi seviyede düşmektedir.
Doğumdan sonraki 15. günün ardından endometriyum yani rahim duvarı adı verilen bölgede, rahimdeki kanama kontrol altına alınır ve ardından düz kaz hücreleri kasılmaya başlar.
Doğum süreci tamamlandıktan sonra rahim kasılmaları başlayacağı için ciddi miktarda kanama devam eder. Bu kanamanın ilk süreçte vajinal akıntılarla beraber gerçekleştiği bilinir. Yenilenme ve iyileşme sürecinde akıntının miktarı azalmaya başlar. Lohusaların yaklaşık %15’inde vücudun fizyolojik yapısına bağlı olarak kanamanın miktarının azalması 6 haftayı bulabilir.
Serviks adı verilen rahim ağzı, doğumdan kısa bir süre sonra gebelik öncesi durumuna döner. Fakat ilk hali gibi bir şekle tekrar ulaşamaz. Bununla beraber rahim ağzı doğumdan 1 hafta kadar sonra kapanır.
Lohusalık döneminde vajinanın iyileşmesi ve tekrar şekillenmesi sürecinde küçülme yaşanır. Fakat vajina boyut olarak doğum öncesindeki büyüklüğe tekrar geri dönemez. Emzirmeyen lohusalarda vajinal artmış damarlanmanın azalması ve ödemin çözülmesi ile vajinada katlantıların tekrar oluşması yaklaşık 3 haftayı bulur.
Emziren lohusalarda bu süreç azaltmış östrojen hormonu seviyelerine bağlı olarak, ortalama 6-10 haftayı bulur.
Yumurtalıkların normal duruma dönmesi genel olarak lohusanın emzirip emzirmemesine göre değişir. Emziren kadınların bu değişim süreci daha uzun sürebilir. Emzirmeyen kadınların yumurtalıkları doğumdan yaklaşık 1 ay kadar sonra eski halini alır.
Emziren kadınlarda ise bu durum, bebeğin hangi sıklıkta emzirildiğine bağlı olarak değişir. Emziren annelerin yumurtalıklarındaki adet döngüsü yaklaşık olarak 36 hafta sonra eski haline dönebilir.
Göğüslerde de lohusalık döneminden sonra birçok değişiklikler yaşanır. Bu değişimler daha çok anne sütünün salgılanmasıyla ilgilidir. Vücutta meydana gelen tüm bu değişimlerin ardından, vücudun eski haline döndüğü lohusalık sürecinde kadınlar korseyi ne zaman takacaklarını merak ederler.
Doğum Sonrası Korse Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Doğum sonrası korsenin ne zaman takılması gerektiğiyle ilgili, uzmanların ortak paydada buluştuğu bir zaman aralığı yoktur. Bunun sebebi; doğumun şekli, bebeğin kilosu, hamilelik ve doğum sırasında oluşan komplikasyonlar, anne-bebek sağlığı veya annenin tıbbi bir durumundan kaynaklanabilir.
Bu sebeple doğum yapmış kadınların, korseyi ne zaman kullanmaya başlayacaklarını kendi doktorlarına danışmaları gerekir. Ancak her iki doğum şeklinde de uzun süreli korse kullanımı, uzmanların hemen hepsinin ortak düşüncesine göre önerilmez.
Çünkü uzun süreli korse kullanmanın, kişilerde bel ve kasların zayıflamasına yol açtığı ve dolayısıyla bunun bel ağrılarına neden olduğu bilinir. Bu sebeple korse kullanım süresi ile ilgili doktorunuzun talimatlarına uymalısınız.
Doğumdan sonra kullanılan korsenin, doğum sonrasında sarkan göbek yağlarını veya gebelikte aldığı kilolardan oluşan yağlanmaları önlemediği, sadece bölgede bulunan fazlalıkları toparlanmış görüntü sağladığının bilincinde olmak önemlidir.
Doğum sonrasında kadının eski formuna kavuşması, ancak doğum sonrasında yapacağı egzersizlerle ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla mümkün olabilir.
Doğum Sonrası Korse Kullanımının Faydaları
- Bir doğum sonrası korse, doğru şekilde giyildiğinde karın ve bel bölgesini destekler ve sıkılaştırır.
- Korse kullanımı, rahim şişkinliğini azaltır ve duruşun iyileştirilmesini sağlar.
- Korse kullanımı, aynı zamanda bel ağrısında belirgin bir azalmaya ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
- Doğum sonrası korse, sabit bir basınç uygulayarak vücutta sıvıların ve dolayısıyla ödemin atılmasını sağlar.
- Korse kullanımı, doğum sonrası daha güvenli ve daha hızlı bir iyileşme sağlar. Ayrıca, kadınların gebelik öncesi giysilerini yeniden giymelerine ve sağlıklı bedene kavuşmalarına yardımcı olur.
- Korse, normal doğum sonrası kasılmalar ile birlikte rahmi dışarıdan iter ve hamilelik öncesi şekli ve yeri bulmasına yardımcı olur.
- Korse takmak aynı zamanda mide ve bağırsaklar gibi diğer abdominal organların da önceki konumuna dönmesini destekler.
- Sezaryen yarası üzerindeki sıkı korse; birçok kadının gülerken, ağlarken ve hatta yatarken döndüklerinde hissettikleri acıyı azaltır.
- Yine sezaryen doğum yapmış kadınlarda doğum sonrası korse giymek, kesi bölgesindeki kan akışını artırarak ve kesi etrafındaki şişmeyi azaltarak daha hızlı iyileşmeyi sağlar.
Doğum Sonrası Korse Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Normal korseler, çoğu zaman yeni doğum yapmış kadınlar için uygun değildir. Özellikle sezaryen doğum yapmış kadınlar için normal korselerin kullanımı, oldukça zorlayıcı olabilir.
Günümüzde piyasada doğum sonrası korse için birçok seçenek bulunur. En iyi ürünler konfor ve destek kombinasyonu sunar. Bu sebeple doğru tercih, doğum sonrası korsesi adı altında satılan korseleri tercih etmektir.
Doğum sonrası korseleri, giysinin ön ve arka tarafındaki tıbbi kalitedeki sıkıştırma panelleri, iyileşirken sırtın orta bölümünü destekler. Bu da daha rahat bir kullanım sağlar.
Rahat bir uyum ve kullanım, yeni anne olmuş bir kadın için bebeğinin bakımını yaparken zorlanmamasını sağlar. Ayrıca doğum sonrası korseleri, tüm giysileri de çıkarmak zorunda kalmadan kullanabilen ürünlerdir.