Bebeğini emzirirken bir yandan eski formuna dönmek istiyorsan bu yazıyı okumalısın canım anne😘
Hamilelikte ‘sütüm bol olsun’ diye bol bol yemek yemekten çekinmeyen anneler, doğum sonrasında ise aldıkları kiloların telaşına düşüyor. Annelerin doğum sonrası hızlı kilo verme isteğiyle düşük kalorili diyetlere yönelmesi aksine kilo vermeyi zorlaştırıyor. Üstelik sağlıksız beslenme anne sütünün miktarını ve kalitesini de azaltıyor.
Dünyanın en değerli besini şüphesiz anne sütü. Yapılan tüm araştırmalar anne sütünün bebeğe, emzirmenin de anneye mucizevi faydalarını ortaya koyuyor. Günde ortalama 500-800 kalori enerji harcamayı sağlayan anne sütü daha kolay kilo verilmesine yardımcı oluyor.
Bebeğinizi sık sık emzirerek bir yandan minik yavrunuzun büyüme ve gelişimine katkı sağlarken diğer taraftan da sağlıklı kilo verebilirsiniz. Hamilelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenme ile 9-12 kg alınması durumunda, doğumun ardından bol bol emzirerek fazla kilolardan kurtulmak mümkün.

Hamilelik sonrasında vücudun süt yapımını artıracağı düşünülen şerbetler, tatlılar, aşırı karbonhidrat ve yağ içeren besinler ise sadece kilo almaya yarıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve bebeği sık sık emzirme hem fazla kilolardan kurtulmayı hem de vücudun süt yapımını artırmayı sağlıyor.
Süt yapsın diye şekerli ve yağlı besinleri bolca tükettiğinizde kilonuz artacak!
Kilo vermeyi 8. haftadan sonra düşünmelisiniz.
Yeni doğum yapan annelerin hızlı kilo vermeyi hedeflememeleri gerekiyor. Doğumdan sonra ilk 6-8 haftada vücudun kendisini toparlamaya ihtiyacı vardor. Bu süreçte kilo vermeye çalışmanın kişiyi daha çok strese sokar ve bu da vücudun süt yapımında azalmaya yol açacaktır.

Emziren bir anne için aylık 1-2 kg. kilo kaybı hedeflenmelidir. Hekimin izni ile annenin hafif yürüyüşler ve egzersizler yapması hem sıkılaşmayı hem de kilo kaybını hızlandıracaktır.

Sütüm artsın ama kilo almayayım!
Emzirme döneminde hem vücudun süt yapımını artırmak hem de sağlıklı kilo vermek için;

  •  Güne kahvaltı ile başlamak ve her sabah mutlaka bir yumurta yemek önemli.
  • Günde üç ana üç de ara öğün tüketilmeli; protein ve kalsiyum açısından her öğünde süt ve süt ürünleri ihmal edilmemeli.
  • Her gün bir öğünde et, tavuk veya balık gibi protein kaynaklı besinlerden birisi bulunurken et yemeklerinin yanında bir miktar yeşil yapraklı taze sebze, salataya yer verilmeli.

  • Günde 3 litre su tüketimi çok önemli.
  • Kompostoya şeker eklenmemeli, çay-kahve tüketimi sınırlandırılmalı.
  • Gazlı içeceklerden kaçınılmalı.
  • Haftada iki üç kere kuru baklagil tüketilmesi gerekir.
  • Tatlılar, şekerli besinler ve beyaz un ile hazırlanmış hamur işlerinden kaçınılması gerekir.
  • Karbonhidrat kaynağı olarak tam buğday unu ile hazırlanmış ekmek, makarna ve tam tahıl ürünlerinin tercih edilmesi gerekr.
Daha Fazlası Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir