Sütünüzü Artıracak 3 Enfes Tarif!
Emzirme dönemi, annelerin oldukça hassas ve stresli olduğu bir dönemdir. Bu dönemde duygu durumları ve tüketecekleri besinler ise, süt verimliliğini direkt olarak etkiler.
Emzirmek, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Aynı zamanda hem anne hem de bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik açıdan olumlu bir etkiye sahiptir.
Anne sütünün yeterli olduğunun değerlendirilmesi için en önemli kriter bebeğin kilo alma oranının takip edilmesidir. Bebekler ilk 5 günde doğum ağrılıklarının %10’unu kaybedebilirler ve 10. günün sonunda bebeğin doğum ağırlığına ulaşması gerekir.
Bunun sonrasında ise, ilk aylar için bebek günlük olarak 10-25 gram, haftada 150-200 gram ve ayda en az 600-650 gram aralığında kilo almalıdır.
Anne Sütünün Yetersizliği Nasıl Anlaşılır?
Kilo Kaybı ve Kilo Alamama: Bebekler özellikle ilk aylarda 500 gramdan daha az kilo alıyorsa, kilo alımları duraksadıysa ve kilo kayıpları gözleniyorsa anne sütünün yetersizliğinden bahsedilebilir.
Meme Durumu: Memeler, doğumun ardından ilk aylarda oldukça gergin olabilir ve süt üretiminin fazla olması normaldir. Daha sonraki aylarda, süt üretimi bebeğin ihtiyacına göre şekillenir ve bu sütün yetersiz olduğu anlamına gelmez. Ancak memeler genel anlamda aşırı yumuşaksa, süt yetersizliğinden şüphelenilebilir.
Bez Değişimi: Bebeğin ilk zamanlar sıkça idrar ve dışkı yapması yani günde 6-8 bez değiştirmesi sütün yettiğine işaret olabilir. Günde 5 seferden daha az bez değişimi, sütün yetersiz olduğu anlamına gelir.
Dışkı Sayısı: Anne sütü alan bebeklerin 10 güne kadar dışkılamamaları normal kabul edilebilir. Ancak 10 günden uzun süren dışkılamama durumu, anne sütünün yeterli olmadığına dair bir belirti olabilir ve bu durumda bir uzmana danışmak faydalı olacaktır.
Bebeğin Durumu: Bebek genel anlamda huysuz, mutsuz ve sıkıntılı, ayrıca uyumakta zorluk çekiyorsa doymadığı düşünülebilir. Çünkü karnı doyan bebek özellikle ilk zamanlar günün büyük kısmını uyuyarak geçirecektir.
İdrar Özellikleri: Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebeğin idrarı koyu sarı renkte ve daha ağır kokulu şekilde görülebilir.
Sarılık: Özellikle ilk aylarda anne sütünün yetersiz olmasının en önemli belirtilerinden birisi de sarılıktır. Anne sütü bebeğin vücudundaki bilirubin denilen maddeyi atmada etkili olup, bu maddenin atılmaması durumunda ciltte, göz akında sarılıklar görülür. Anne sütünün laksatif etkide olması bebeğin karaciğerini atıklardan temizleyecektir.
Emzirirken Çıkan Sesler: Bebek emzirme sırasında şapırdatma gibi sesler çıkarıyorsa, anne sütünü yeterli alamadığından şüphelenilebilir. Şapırdatmanın yanı sıra bebek kendi yanaklarını içine çekiyorsa, anne sütü az geliyor olabilir. Üstelik bu sorun bebeğin hava yutmasına ve gaz sıkıntısı yaşamasına da sebep olabilir.
Sütünüzü Artırmak İçin Nefis Tarifler!
1. Süt Arttıran Zencefilli Sebze Çorbası
Malzemeler: 3-4 avuç ıspanak (yaklaşık 250 gram), yarım demet dereotu, 1-2 adet havuç, 1 kereviz ve sapı, 1 adet soğan, 5-6 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı bulgur, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, kimyon tohumu, 1 fındık büyüklüğünde zencefil ve karabiber.
Yapılışı: Bütün malzemeler iyice yıkandıktan sonra zeytinyağı ile kavrulur. Daha sonra su ilave edilerek pişirilir, baharatlar ve bulgur eklenir. Sebzeler iyice piştikten sonra ocaktan alınır ve blenderdan geçirilir. Dilerseniz limon sıkarak tüketebilirsiniz.
2. Süt Arttıran Yulaflı Kurabiye
Malzemeler: 2 adet yumurta, 1.5 kase yulaf ezmesi (150 g), 1 adet muz, 15-20 adet badem, 1 kase kuru kayısı, incir, hurma karışımı, 2 yemek kaşığı pekmez, 1 paket vanilya, 1 çay bardağı light yoğurt, yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım paket kabartma tozu ve 1 çay bardağı kepekli un.
Yapılışı: Yumurta pekmez ile iyice çırpıldıktan sonra üzerine sıvı yağ ve yoğurt ilave edilir. Daha sonra ezilmiş muz, kırılmış bademler, yulaf ve kuru meyve karışımı eklenir. Son olarak un, vanilya ve kabartma tozuyla elde edilen karışım kaşıklarla alınarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine konulur. Yaklaşık 20 adet kurabiye elde edebilirsiniz.
3. Süt Arttıran Hoşaf
Malzemeler: 1,5 litre su, 1 kuru incir, 3 kuru kayısı, 3 kuru erik, 5-6 tane karanfil, taze nane yaprakları, 3-4 çubuk tarçın ve 1 limon.
Yapılışı: Kuru meyveler 4-5 parçaya bölünerek, karanfil ve nane eklendikten sonra 1.5 litre su ile kaynatılır. 1 limon suyu sıkılır, isteğe bağlı olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir. Sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.