Ek Gıda Döneminde Yapılan Hatalar

Bebeklerde beslenme hataları arasında en sık rastlanılan durumlar arasında bebeğin az ve yetersiz beslendiğini düşünüp doktor kontrolü haricinde besin takviye etmek ve ek gıdaya geçişlerde bilmeden yapılan hatalardır.

Bu hatalar bebeğinizin sağlıklı gelişimi ile birlikte bebeğinizin yemek yeme alışkanlığını da olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple bebek beslenmesinde doğru sanılan yanlışların bilinmesi, oldukça önemlidir.

Ek Gıdaya Geçişte Yapılan Hatalar

6 ay ile 8 ay arasındaki bir bebekte 2 tamamlayıcı ek öğün, 9 ay ile 11 ay arasındaki bir bebeklerde ise, 3 ek öğün verilmesi yeterli olacaktır. Bir bebeğin porsiyonu, erişkin bir insanın porsiyonunun neredeyse yarısından da azdır.

Bu sebepten dolayı da annelerin bebeklerini gereğinden fazla miktarda gıda ile beslenmeye zorlamamaları gerekir. Uzmanlar tarafından kıymetli çorbalar olarak adlandırılan, özellikle de et ile zenginleştirilmiş; tarhana çorbası, mercimek çorbası ile sebze çorbalar bebeklere bu verilebilir. Bunların haricindeki çorbaların bebek beslenmesinde çok fazla yararı yoktur.

Bebeklerin mide kapasiteleri yetişkinlerin ki kadar büyük değildir. Bu nedenle bebekler az ve sık olacak şekilde beslenmelidir. Bebeğin kilo kontrolünü sağlayabilmek ve genel sağlığını korumak amacı ile fazla dolu tabaklar hazırlayıp bitirmeleri için kesinlikle ısrar etmemek gerekir.

Bebeğinizin beslenme programını onun yaşına ve kilosuna göre bir gün içerisinde yemesi gereken besinleri beslenme uzmanları tarafından hazırlanan beslenme tablolarını örnek alarak oluşturabilirsiniz.

Annelerin genellikle “sütüm yetmiyor” endişesi ile yaptıkları bir hata da ek gıdaya erken giriş yapılmasıdır. İlk altı ay bebeğin eğer büyüme ve gelişme takibi normalse tüketmesi gereken tek besin anne sütüdür.

Henüz farklı besinleri sindirim yeteneği gelişmemişken, daha erken bir zaman içerisinde inek sütüne başlanması, inek sütü alerjisine, buğday nişastası, un veya glüten intoleransına sebebiyet verebilir. Bal, portakal, mandalina gibi yüksek asitli meyveler ve patlıcan gibi sebzeler de alerjiye sebep olabilir.

Ek Gıdaya Geçişte Kullanılan Yanlış Gıdalar

Bebek bisküvileri hiçbir zaman öğün çeşidi olarak tavsiye edilmemektedir. Çünkü bisküvi, yüksek miktarda şeker ve yağ barındıran bir gıdadır. Bu sebepten dolayı da bebek beslenmesinde bisküvinin kullanılması çok uygun değildir.

Bisküvi kullanılacaksa, hazır ürünler yerine evde hazırlanan bisküviler daha iyi bir alternatif olacaktır. 

Bebek beslenmesinde hakkında yeterince bilgiye sahip olunmayan bir diğer konu ise et tüketimidir. Bebek beslenmesinde kullanılması gereken gıda, etin tam olarak kendisidir. Bu tüketim ilk olarak sebze çorbalarına ilave edilen kıyma veya küçük tavuk parçaları ile beraber başlar. Daha sonra ise tercihen dolmalar ve sebze yemeklerinin içerisinde bulunan etler ile devam eder.

Et tüketimi ilerleyen zamanlarda ve bebeğin dişi çıkmaya başladığında, köfte gibi bebeğin çiğneme kapasitesi-yetisine göre şekillenerek devam eder.

Ek Gıda Hazırlanırken Kullanılan Yanlış Yöntemler

Bebeklerin ortalama 8 aylarını tamamlandıktan sonra pütürlü gıdaya alışmış olmaları gerekir. Bir bebeği pütürlü gıdaya alıştırma zamanı ne kadar geçerse, ilerleyen zamanlarda yutma problemleri ile karşı karşıya kalınması ve pütürlü gıda ağzına geldiği zaman öğürmesine tanık olunması mümkündür.

Uzmanların söylemine göre blender bebekleri olarak da tabir edilen bu bebeklerde çiğneme ve yutma sorunları oluşabilir. Bu sebepten dolayı 7. aydan itibaren bebeklere pütürlü gıdalar verilmesi önerilirken, bebek ek gıdaya geçtiğinde sık yapılan hatalardan olan yiyeceklerin blenderdan geçilerek verilmesi uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmez.

Bebeklikte kıvamın yumuşaklığı için tercih edilen yemekleri bulamaç yapma alışkanlığının, bebek büyüdüğü zaman da devam ettirilmesi bebeklerde beslenme problemlerine sebep olabilir. Bu nedenden dolayı da, özellikle bebeğin çiğneme refleksi geliştiği zamandan itibaren tuzlu, tatlı, sıvı ve katı besinleri ayrı ayrı tüketmeyi öğretmek ve buna bebeğe alıştırmak gerekir.

Ek Gıda Önerileri

Ek gıdaya geçerken bebeğinizin en seveceği besinler büyük ihtimalle meyveler olacaktır. Bebeğini meyvelerle tanıştırırken püre yapmayı veya buharda haşlanmış dilimler sunmayı deneyebilirsiniz.

1-Meyve

  • Elma, armut, muz gibi meyveler, başlangıç için çok uygundur. İlerleyen dönemlerde de mevsim meyvelerini vermeye dikkat etmelisiniz.
  • Bebeğinize meyve suyu vermek yerine meyvenin kendisini vermelisiniz. Çünkü meyveler lif açısından çok zengindir.
  • Bebeğinize aç iken meyve vermemeye özen göstermelisiniz.
  • Meyveleri yoğurt, mama ve anne sütü ile bir öğün şeklinde verebilirsiniz.

2-Sebze

  • Tadıma havuç, patates, kabak gibi sebzelerle başlayabilirsiniz. Bu sebzeler yapısı gereği hem püre yapmaya hem de dilimli sunmaya oldukça müsaittir.
  • Sebzelerin pürelerini dolapta 1-2 gün saklayabilirsiniz. Biraz bekletilen pürenin probiyotik miktarı artacaktır.
  • Lahana, soğan, sarımsak gibi sebzelerin gaz yapma ihtimali bulunur. Bu sebeple söz konusu gıdaları 8. ay itibariyle, iyice pişmiş şekilde sunmanız daha uygun olacaktır.

3-Etler

  • Bol bol demir ve protein içeren etleri bebeğinize vermek için 8. ayı beklemelisiniz. İlk tercih edeceğiniz et, kuzu eti olmalıdır. Kuzu etini önce 1 tatlı kaşığı, daha sonraları ise 4 çorba kaşığı miktarında verebilirsiniz.
  • Etli sebze yemeği yapmak da iyi bir fikirdir. Ancak önce eti ayrı bir yerde çok iyi pişirip sonra sebzelerin içerisine katarak yeniden pişirmelisiniz.

4-Yumurta

  • Bebeğinize 6. ayda yalnızca iyi pişmiş yumurta sarısı vermelisiniz. Eğer cildinde hassasiyet oluşursa, 8. aya kadar beklemeniz gerekebilir.
  • Bebeğinizin alerjisi yoksa, özellikle kahvaltılarda bir yumurta sarısı yiyebilir.
  • Yumurta sarısını mamalarına, sebze yemeklerine de karıştırabilirsiniz.
  • Bebeğinize yumurta beyazı vermeye 1 yaşında başlayabilirsiniz.
  • Eğer yumurtanın tadı ve kokusu bebeğinizin hoşuna gitmezse, yemek içinde veya çorba terbiyesinde kullanabilirsiniz.

5-Yoğurt/Kefir

  • Yoğurt ve yoğurt suyu, bebeğiniz için en faydalı olacak besinler arasındadır. Uzmanlar, yoğurdun inek sütü ile mayalanmasına rağmen, sütten daha az alerjik ve hazmının daha kolay olduğunun altını çizer. Yine de alerji ihtimaline karşı önce biraz tattırıp, cildinde reaksiyon olup olmadığını izlemenizde fayda bulunur.
  • Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebir bir içecek olan kefiri, 6. ayla birlikte bebeğinize verebilirsiniz. Kefir, yoğurt mayalarken dahi kullanılabilir. Bebeğiniz tadını sevmezse, meyvelerle zenginleştirerek ona sunabilirsiniz.

 

 

.

 

 

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...