Anasayfa Etiket Arşivi anne bebek ilişkisi

Etiket Arşivi anne bebek ilişkisi

Bebeğinizin Mamalarını Nasıl Saklayabilirsiniz?

Bebeğinize her gün yeni bir mama hazırlamak için mutfakta saatler geçirmeniz gerekmemektedir. Bir kerede bol bol mama hazırlayabilir ve bunları güvenle saklayarak bebeğinize sunabilirsiniz. Bu yazımızda bebeğinizin mamalarını saklamanız için size yardımcı olacağız. Derin Dondurucular Yardımcınız! Hazırladığınız sebze-meyve püresi ya da çorba gibi tüm bebek mamalarını derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede tekrar tekrar mama yapmayacağınız için zamandan, çöpe giden gıda …

Evde Yapabileceğiniz Sağlıklı Atıştırmalık Tarifleri

Merhaba Canımız Annelerimiz… Hem sizi hem bebeğinizi mutlu edecek tariflerimiz var! Bebeğinizi de hazırlık sürecine dahil edebilir, birlikte keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 🙂 Yulaflı Havuç Püresi (6. Ay ve Üzeri) Malzemeler Yarım havuç 1 tatlı kaşığı yulaf Yapılışı Havucu rendeleyerek pişirin. Yulafı kısık ateşte içme suyunda muhallebi kıvamını alana kadar pişirin. Oda sıcaklığında yedirebilirsiniz. Şekersiz Komposto (6.Ay ve …

Bebeğiniz ile Nasıl İletişim Kurmalısınız?

Anne ile yenidoğan arasındaki iletişim bebek anne karnında iken başlamaktadır. Doğumun ardından kurduğunuz bu iletişim bir kaynaşmaya ve fiziksel bir yakınlaşmaya dönüşecektir. Çoğu anne bebeği ile birlikte uzun uzun sohbet etmektedir. Bunu anneliğin keyfini süren birçok kadın yapmaktadır. Annelerin genellikle içgüdüsel olarak yapmış olduğu bu davranış, bebeğin gelişim sürecini hızlandırmakta ve IQ seviyesini ise olumlu bir yönde etkilemektedir. Çocuğunuz konuşmasa …

Yeni Doğmuş Bebeğinize Kitap Okumanın Faydaları

Bebeğinizin kitap okumak için çok küçük olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde bir kez daha düşünün.  Araştırmalar bebeğinizle bir kitabın keyfini çıkarmak için hiç bir zamanın erken olmayacağını gösteriyor. Bu sebeple elinize kitabı alın ve bebişinizle keyifli kitap okuma ritüellerine başlayın!  Bağ kurmaya yarayan bir an Yeni doğmuş bebeğinize kitap okumak özel bir zamana dönüştürebileceğiniz birebir bir aktivitedir, bebeğinizin onun için …

Bebeklerde Çapaklanma Sorunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde en çok görülen sorunlardan birisi de gözlerinde meydana gelen çapaklanma olmaktadır. Çapaklanma eğer ileri seviyelere oluşursa enfeksiyon riskine neden olacağından dolayı dikkatli olunmalıdır. Çapaklanma Nedir, Neden Olur? Çapaklanma, bebeklerde göz nezlesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle olabileceği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı ve herpes enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi de olabilmektedir. 
Uzmanlar toplumda genellikle uyku …

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı sorunu tedavi edilmediği takdirde özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel bazı problemlere yol açmaktadır. Dikkat dağılması, kişilik değişikliği, öğrenme güçlüğü bu sorunlardan birkaçına örnektir. Burun tıkanıklığı nedeniyle yaşanan bu sorunlar yüzünden çoğu çocukta zeka geriliği olduğu bile düşünülebilmektedir. Ancak çocuğunuzun sadece teşhis edilmemiş ciddi burun tıkanıklığı sorunu olabilmektedir. Hayatın ilk yıllarından itibaren burundan nefes almak, en az işitmek ve …

3-6 Aylık Bebekler İçin Geliştirici Aktiviteler

Bebeğiniz 3. ayından sonra artık daha hareketli ve size tepkiler vermeye hazır. Bebeğinizin duygusal ve zihinsel gelişimi için 3. ve 6. aylar arasındaki desteğiniz oldukça önemli. Sizin bebeğinize yaklaşımınız, onun ileride nasıl bir birey olacağı konusunda hayati rol oynuyor. İşte bebeğinizi 3. ve 6. ayları arasında geliştirici aktiviteler. Kavrama Geliştirici Aktiviteler Bebeğinize Kitap Okuyun Bebeğinizle bol renkli ve büyük resimli …

Bebeklerde Pamukçuk ile Başa Çıkın

Bebeklerin özenli bakıma ve korunmaya ihtiyaçları olmaktadır. Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan ve dirençleri düşük olduğundan birçok hastalığa yakalanmaları oldukça kolaydır. Bu dönemde sık rastlanan, bebekleri ve ebeveynleri rahatsız eden durumlardan biri de bebeklerde pamukçuk oluşumudur. Bu yazımızda sizlere pamukçuk oluşumu ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Pamukçuk: Bebeğin dilinde ve damağında meydana gelen, bir çeşit mantar parazitinin neden olduğu ağız içinde meydana gelen rahatsız …

“Bebeğim Doydu Mu?” Korkusuyla Baş Edin

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren onun için endişelenmeye başlarsınız. Bu oldukça doğal olmaktadır. Bu endişelerden belki de en önemlisi bebeklerini yeterli derecede besleyip besleyemedikleridir. Bebeğin henüz küçük ve kendini ifade edemiyor olması, annenin bu konuda tam olarak bilgi sahibi olabilmesini zorlaştırır. Halbuki uzmanlara göre, bebeklerin doyduklarını anlamanın birçok yolu vardır. Bu yazımızda size bebeğinizin doyup doymadığını anlamanız için bazı …

Çocuğunuz Neden Konuşmaya Başlamadı?

Gecikmiş konuşma durumu bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini aynı zamanlarda sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu zamanda beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir. Herhangi bir organa bağlı olarak konuşmada bozukluk olmasına “organik konuşma bozukluğu”, herhangi bir organda bozukluk olmadan ortaya çıkan duruma “işlevsel konuşma bozukluğu” denir. Kulak-Burun-Boğaz Nedeni Bir çocukta konuşmanın …

Oyunlar ile Bebeğinizin Gelişimini Destekleyin

Çocuğunuzun gelişimine oyunlar oldukça yardımcı olmaktadır. Çocuğunuzun sinir sistemini geliştirmenin en etkili ve kestirme yolu, oyun oynamaktır. Fakat, çocuğun yaşı kaç olursa olsun çoğu ebeveynin ortak problemi ise çocuğuyla oynayacak oyunları bulma ve onları doğru oyuna yönlendirme konularında zorlanmasıdır. Yaratıcı fikirler üretmeye çalışmak da zamanla yorucu olabilir. Bazı uzmanlar ebeveynlere, çocukların gelişimi için masa başında oturup dikkat geliştirici etkinlikler yaptırmalarını …

Evde Uygulayabileceğiniz En Etkili Montessori Etkinlikleri!

Erken çocukluk, merakın çok ve öğrenme isteğinin en yüksek olduğu bir dönemdir. Bu sebeple hızlı bir öğrenme sürecinin yaşandığı bu dönem, yerini tesadüfi öğrenmelere bırakılmamalıdır. Erken yaşlarda zengin ve etkili deneyimlerle elde edilen temel bilgi ve beceriler, çocukların daha sonraki öğrenmelerini kolaylaştırır. Çocukların bu yaşlarda yakın çevresi tarafından desteklenmesi ve uygun eğitim fırsatlarından faydalanması hem gelişimi açısından hem de okul …

Emzirme Bebeğin Psikolojisine de İyi Geliyor

Bebekler ihtiyaçlarının anında karşılanmasını isterler. İçgüdüseldir, acıkınca ağızlarını açıp memeyi ararlar. Bebek sadece aç olduğu için değil; annesinin kucağına gitmek için de ağlar. Kendini onun yanında güvende, rahat ve iyi hisseder. Emzirme; sadece fiziksel – biyolojik beslenme değil, aynı zamanda ruhsal bir beslenmedir. Bebekle anne arasında karşılıklı duygusal bir beslenme söz konusudur. Emme sırasında anneyle bebek arasında duygusal bir alışveriş …

Bebeğinize Elmalı Tarifler

Ek gıdaya başlayan bebeğiniz için elma; lezzeti, yapısı ve risksiz olması sayesinde tam da bebeğinin beslenme listesine rahatlıkla ekleyebileceğiniz bir meyve olmaktadır. Ek gıdaya geçişte ilk önerilen besinlerden biri olan elmayı çeşitli tariflerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şimdiden miniğinize afiyet olsun 🙂 Elma ve Tarçınlı Yulaf Oldukça kolay yapılan bu tarif tam bebeğinizin dişine göre! Yulaf ezmesinin ne kadar yararlı olduğunuzu söylememize gerek …

Bebeklerde Dokunma ve Masajın Faydaları!

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için en önemli deneyimlerden bir tanesi, ebeveynlerinin sevgi dolu dokunuşudur. Dokunma pek çok yönden kullanılan ilk dildir. Nazik ve sevgi dolu bir dokunuş bebeklerin daha güçlü bir şekilde ve daha az korkuyla büyümelerine yardımcı olabilir. Rutin olarak dokunulan bebekler, diğer bebeklere göre %50 daha fazla göz teması kurmakta ve 3 kat daha fazla olumlu bir ifadeye sahip …

Emeklemekten Yürümeye Uzanan Yolculuk

Bebekler Ne Zaman Emekler? Bebeğin 6. ayı ile birlikte artık büyük gelişim özellikleri göstermeye başlarlar. Bebeğiniz bu zamanlarda dik oturabiliyor, katı gıdalarla besleniyor ve seninle iletişim kuruyor. Bu özelliklerden sonra ise her annenin merakla beklediği emekleme yer almaktadır. Emeklemek, bebeğinin kollarını ve bacaklarını güçlendirir ayrıca gelişimi hakkında sana bilgi verir. Bebeğinin zamanında ve doğru emeklemesi, kaba motor becerilerinin geliştiğini gösterir. Bebeğin …

Bebeğiniz Yemek Seçiyorsa Ne Yapmalısınız?

Beslenme şeklinin ve beslenme alışkanlıklarının rolü, bebeklerin gelişimi için rolü oldukça önemlidir. Bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi üzerinde, tükettiği besin çeşitliliği büyük bir rol oynar. Dengeli beslenen bebeklerin zihinsel aktiviteleri, boyu ve kilosu gibi fiziksel özellikleri yaşına göre olması gereken düzeyde ve daha çabuk gelişim gösterir. Bu bağlamda, anne babalar olarak bebeğiniz ile ilgili en hassas olduğunuz konulardan biri, onun beslenmesi olmalıdır. Bebeğiniz, bir yaşına …

Doğum Sonrası Dönemde Su Tüketiminin Önemi

Sadece insanlar değil, tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için gereken en önemli temel unsurlardan bir tanesi sudur. Ortalama olarak bir insanın günde 2 litre kadar su içmesi gerekir. Su içmenin önemine, daha çok hamilelik döneminde dikkat edilir. Ancak hamilelik sonrasında suyun önemi hakkında herkes yeterince bilgi sahibi değildir. Oysaki yeterli miktarda sıvı tüketilmesi, anne sütünün devamlılığı açısından yapılabilecek en uygun davranışların …

Bebeğinizin Ayrılık Korkusunu Yenin!

Bebeğiniz büyüyor ve büyümesiyle birlikte kişiliği de değişiyor. Bu değişikliklerden bazıları sizi mutlu edebileceği gibi bazıları da endişelendirebilir. Bebekte oluşan ayrılık korkusu da bu değişimlere bir örnek olmaktadır. Bu yazımızda size yeni yeni oluşan bu ayrılık korkusu ile baş etmenize yardımcı olmaya çalışacağız. Bebeğinizi bir bakıcıyla tanıştırdığınızda ya da onu ilk kez yuvaya bıraktığınızda bebeğinizde ayrılık endişesi gözlemleyebilirsiniz. Dışarıya çıkmak …

Bebeğinizde Yürüme Belirtileri ve İlk Adımlar

Bebekler doğumlarından itibaren hızlı bir gelişim evresine girerler. Hemen her geçen gün bir şeyler öğrenirken, onlar ve aileleri için her ay bir önceki aydan daha farklı geçmektedir. Bebeklerin bu gelişmelerinde oturma, sürünme ve emekleme ile devam eden süreç sonunda beklenen o ilk adımlar ile sonlanır. Bebekler, 4-7. Aydan itibaren başlayan ve 15. aya kadar devam eden bu süreçler sonrasında kendi kendilerine …

Emzik Rehberi

Yenidoğan bebeklerde  emme refleksi oldukça kuvvetli olmasından dolayı bebek, emme eylemine daha anne karnındayken başlarlar. Çoğu zaman bebeğin uzun süre uyumasını sağlayan, çoğu zaman da annelerin kurtarıcısı olan emziğe (yalancı meme) başlamak tamamen annenin vereceği kararla olmalıdır. Bu yazımızda sizler için yenidoğan bebeği emziğe alıştırma yöntemleri, doğru emzik seçimi ve emzik bağlılığını önleme konusunda bilgilendireceğiz. Emzik Kullanımına Ne Zaman Başlanmalıdır? Bebeğiniz, doğumdan …

Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalı?

Uzun uğraşlar sonucunda bebeğinize kavuştunuz ve emzirme döneminiz geldi bile! Bu zamanlarda diyetiniz oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu diyetin kilo verme odaklı olduğunu düşünmemelisin! Bu bilgilerin amacı çabuk iyileşme, enerji, bebeğini doğru şekilde besleme ve süt üretiminin arttırılmasını sağlamaktır. Bebeğinizin İhtiyaçlarını Baz Alın Eğer bebeğini ek gıdaya erken başlattıysan, sende ya da ailende besin alerjisi hikayesi varsa, bebeğinde alerji söz …

Bebeğinizin Sizi Duyuyor mu?

Bebeklerde İşitme Yetisi Neden Kontrol Edilmelidir? Bebeklerde işitme kaybı problemleri olup olmadığını anlamak her zaman için kolay olmamaktadır. Özellikle ebeveynlerin bu durumu fark etmesi zaman alabilmektedir. Oysa ki bebeklerde işitme kaybı problemlerinin erken teşhisi, ileride yaşanabilecek dil gelişimi sorunlarının da önüne geçmektedir. Bebeklerde işitme kaybı, doğuştan veya sonradan oluşabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada yaklaşık 600 milyon engelli birey …

Bebeğinize Neden ve Nasıl Kitap Okumalısınız?

Bebeklere kitap okumak, çoğu ebeveyn tarafından gereksiz bir faaliyet olarak görülmektedir. Bu süreçte bebeklerin duyduğunu anlamayacağı, bunların hafızalarına yerleşmeyeceği gibi bir düşünce oldukça yanlıştır. Çevresindeki ses, koku, tat, renk, şekil, dokunma gibi tüm uyaranlar bebeğin doğduğu andan itibaren beyninde yer edinmeye başlar. Uyarılan beyin hücreleri birbirleri ile etkileşime girer ve çeşitli bağlar oluşur. Bu bağlar bebeğinizin tüm hayatı boyunca kullanacağı …

9-12 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğinize 6. aydan itibaren ek gıda vermeye başlamıştınız. Bebeğiniz artık daha büyük ve ona verebileceğiniz besinler de daha çeşitli. Ancak unutmamanız gereken nokta; ”9-12 aylık bebeğinizin temel besin kaynağı anne sütü olmalıdır.” Bu dönemde bebeğinize gereğinden fazla katı gıda vermemeli ve anne sütü vermeye devam etmelisiniz.  Anne sütü ile ilgili tüm sorunlarınız için hekim ve hemşirenize danışarak gerekirse devam sütü …

12-24 Aylık Bebek Beslenmesi

”Bebeğinizin 2 yaş ve ötesine kadar anne sütü almasına önem vermelisiniz.” Bebeğiniz artık büyüyor ve bağımsızlık duygusu gelişiyor. Bu zamanlarda bebeğinizin öğünlerini mümkün olduğunca sizinle aynı sofrada otururken vermelisiniz. Böylelikle bebeğiniz yemek zamanının tüm ailenin bir araya geldiği sosyal bir zaman olduğunu öğrenecektir. Bebeğinizin beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda oluşmaktadır ve bu zamanları doğru değerlendirmeniz geleceğiniz için oldukça önemli olmaktadır. Bebeğinize …