Anasayfa Etiket Arşivi bebek sağlığı

Etiket Arşivi bebek sağlığı

BLW Yöntemi Nedir? Bebeklerin Kendi Kendine Beslenmesi Nasıl Sağlanır?

BLW yani Baby Led Weaning yönteminin dilimize uyarlanışı, bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminden itibaren kendi kendini beslemesidir. Ek gıdaya geçiş, bir bebeğin tek besin kaynağı olarak anne sütü ya da formül mama aldığı bir düzenden, sıfır anne sütü veya formül mama alarak tamamen katı gıdayla beslenme sürecine girdiği zaman aralığını kapsar. Bu süreç yavaş gelişmekle birlikte, her bebekte farklılık gösterebilir. …

Ek Gıdaya Geçişte 3 Gün Kuralı

Bebekler için en iyi besin anne sütü ve anne sütü yokluğunda tek alternatifi olan formül sütlerdir. Ancak 6. aydan sonra anne sütü veya formül sütler, bebeklerin besin ihtiyacını tek başına karşılamadığından ek gıdalara başlanır. Ek gıdaya geçiş aşamasında ise en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında, bebeklerin gelişmemiş sindirim sistemi ve hassas ciltlerinin alerjik reaksiyon gösterebilme potansiyeli gelir. Bu nedenle, …

6. Atak Dönemi – Otuz Yedinci Hafta Atağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebeklerin gerek zihinsel gerekse fizyolojik olarak geçirdiği tüm atak dönemleri, onlar için yeni fırsatlardır. Çünkü öğrendikleri her yeni yetenek, bebeklerin genel davranışını etkiler. Zahmetli bir dönem olsa da olumsuzluklardan çok bebeklerin kazandığı yeni becerilere odaklanmak oldukça önemlidir. Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede …

Sünnet Nedir? Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?

Sünnet bilinen en eski ameliyat olarak tanımlanmaktadır. Tıpta, penisin ucunda, idrarın çıktığı deliği kapatan bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilip alınması olarak tabir edilir. Sünnet dünyada en eski dönemlerden bu yana uygulamalardan ameliyatlardan birisi olarak tanımlanmaktadır. Müslümanlarda, İbranilerde, Yahudilikte ve Hristiyanlıkta olmak üzere pek çok dinde uygulanmaktadır. İstatistiksel verilere göre, dünya genelinde her 3 erkekten birisinin sünnetli olduğunun tahmin …

1. Atak Dönemi – Beşinci Hafta Atağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Büyüme atakları, yakın zamanda keşfedilmiş ve çoğu annenin bebeklerini kucağına almadan önce hiçbir fikre sahip olmadığı konulardan bir tanesidir. Büyüme ya da sıçrama atakları olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğduğu andan 20. aylık olana kadar geçen sürede toplamda 10 kez gerçekleşir. Bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde …

Canımız Annelerimizden Gelen Lezzet Dolu Tarifler 3

Misskokulum kullanıcı adıyla forumumuza üye olan annemizin lezzet dolu tarifi. 🥰 Yoğurt Çorbası (6. Ay ve Üzeri) Malzemeler 1 bardak su 1 yemek kaşığı tel şehriye 1 yemek kaşığı peynir alti suyu 1 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı yoğurt Nane(isteğe göre ) 1tatli kaşığı tam buğday unu Yapılışı Suyumuzu bir tencereye alıyoruz üstüne şehriyeleri koyup şehriyeler yumusayincaya kadar pişiriyoruz. Ayrı …

Mama/Formül Sütler Hangi Durumlarda ve Hangi Oranlarda Kullanılmalıdır?

Anne sütü, bebekler için en uygun besindir ve doğumdan sonraki ilk altı aylık süreç içerisinde, tek başına bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar. Ülkemizde gereksiz formül süt kullanımı maalesef yaygındır. Bunun nedenlerinin başında ise, bebeğin doymadığına uzman olmayan kişiler tarafından karar verilmesi gelir. Bebek beslenmesinde genel olarak tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece bebek maması kullanılmamalıdır. Ancak anne sütünün yokluğunda, ilk aylarda bebeğin …

Semizotu ile Yapılabilecek Tarifler

Sevgili anneler, bebeğiniz için harika bir Omega 3 kaynağı arıyorsanız doğru yerdesiniz çünkü en yüksek Omega 3’e sahip olan sebzelerden biri semizotu. Bu da bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için semizotunu sofranızdan eksik etmemeniz gerektiği anlamına geliyor. Şu an tam mevsimi olan semizotuyla yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tariflerimizi deneyebilirsiniz. Semizotu alırken dikkat edelim; Semizotu alırken yapraklarının gevşek olmamasın özen gösterin. Bazen köklerinde …

Bebeğinizle Beraber Uyumanız Doğru mu?

Çoğu anne, bebekleri dünyaya geldiğinde geceleri emzirmeyi kolaylaştırmak için aynı odada ve hatta aynı yatakta olmayı tercih etmektedir. Yalnızca meme emerken değil uyurken de annenin sıcaklığını hissedebilmek bebekler için vazgeçilmez olmaktadır. Birçok ebeveyn çocuklarını kendi yataklarında uyumaya alıştırıp, daha sonra bebeklerini bundan vazgeçiremediği için yakınır. Bebeğinizin aranıza ilk katıldığı yıllarda ihtiyaçlarını gözetmek amacıyla birlikte uyumanız normaldir fakat bunun ne kadar …

Bebeklerde Çapaklanma Sorunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde en çok görülen sorunlardan birisi de gözlerinde meydana gelen çapaklanma olmaktadır. Çapaklanma eğer ileri seviyelere oluşursa enfeksiyon riskine neden olacağından dolayı dikkatli olunmalıdır. Çapaklanma Nedir, Neden Olur? Çapaklanma, bebeklerde göz nezlesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle olabileceği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı ve herpes enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi de olabilmektedir. 
Uzmanlar toplumda genellikle uyku …

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı sorunu tedavi edilmediği takdirde özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel bazı problemlere yol açmaktadır. Dikkat dağılması, kişilik değişikliği, öğrenme güçlüğü bu sorunlardan birkaçına örnektir. Burun tıkanıklığı nedeniyle yaşanan bu sorunlar yüzünden çoğu çocukta zeka geriliği olduğu bile düşünülebilmektedir. Ancak çocuğunuzun sadece teşhis edilmemiş ciddi burun tıkanıklığı sorunu olabilmektedir. Hayatın ilk yıllarından itibaren burundan nefes almak, en az işitmek ve …

Grip Bebek Rehberi: Nasıl Bulaşır? Nasıl Korunur? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Grip; influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bir başka deyişle grip; başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır. Grip belirtileri, virüsün vücuda …

Bebeğinizi Tok Tutacak 10 Mama Tarifi

Tok Tutan Tarif 1 (6. Ay ve Üzeri) Malzemeler 1 tepeleme yemek kaşığı irmik 1 yemek kaşığı bebek bisküvisi (ev yapımı) 1 adet muz ya da mevsim meyvesi 1 çay bardağı içme suyu veya süt Yapılışı İrmiği şişene kadar suyla veya sütle haşlayın. Ardından ılıması için kenara alın. Üzerine muzu ve bisküviyi ezip, içerisine ilave edin. Hava almayacak kavanozlarda saklayıp …

Bebeklerde Bronşit ve Alerjik Bronşit

Bronşit, akciğerlere giden bronşiyal tüp ya da bronş olarak bilinen yapıların iltihaplanması veya şişmesidir. Bronşit, akut veya kronik olabilir. Akut bronşit genellikle soğuk ya da başka bir solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır ve çok yaygındır. Sebep olan enfeksiyon tedavi edildiğinde veya alerjiye neden olan madde ortamdan kaldırıldığında iyileşir. Mevsim değişikliklerinde hava sıcaklıklarının sürekli değişimi, bebeklerde bronşit tanılarının çoğalması noktasında en büyük …

Bebeklerde Pamukçuk ile Başa Çıkın

Bebeklerin özenli bakıma ve korunmaya ihtiyaçları olmaktadır. Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan ve dirençleri düşük olduğundan birçok hastalığa yakalanmaları oldukça kolaydır. Bu dönemde sık rastlanan, bebekleri ve ebeveynleri rahatsız eden durumlardan biri de bebeklerde pamukçuk oluşumudur. Bu yazımızda sizlere pamukçuk oluşumu ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Pamukçuk: Bebeğin dilinde ve damağında meydana gelen, bir çeşit mantar parazitinin neden olduğu ağız içinde meydana gelen rahatsız …

Bebeğinizi Kış Aylarında Nasıl Giydirmelisiniz?

Bebeklerin her zaman temiz havaya ve bol oksijene ihtiyacı vardır. Sürekli kapalı alanlarda tutulan bebeklerde çeşitli solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Önemli olan nokta ise, soğuk havaya çıkarken bebeğin doğru şekilde giydirilmesidir. Soğuk havalarda ebeveynlerin en sık yaptığı hata, bebeklerini kalın giysilerle korumaya çalışmaktır. Ancak uzmanlar bunun yanlış olduğunu belirtirken, kalın giysiler yerine kat kat giydirmenin daha sağlıklı olduğunu söylerler. Bebekler …

Doğru Bilinen Yanlışlar Serisi 1: Yenidoğan Bebek Bakımı

Bebeğiniz yeni doğdu ve yeterince streslisi olduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Özellikle bebek bakımı ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyor ve kafanızı karıştırıyor, biliyoruz. Bu yazımızda size doğru bilenen yanlışlardan bir derleme hazırladık. Umarız yardımcı olur 🙂 Bebeğimi Uyurken Sallamam Zararlıdır Bebeğiniz karnınızda sallanıyordu, o yüzden bu harekete alışık olmaktadır. Ayrıca bebeğinizi sallamak, orta kulaktaki vestibüler sistemin uyarılmasını sağlar. Bu da …

Bebeğinize Uyku Eğitimini Nasıl Vermelisiniz?

Bebeklerde uyku sorunu en yaygın görülen ve anne babaların kabusu olan bir sorun olmaktadır. Uykusuz sabahlar ve gecelere bebeğinizin doğuşu ile hazırlanırsınız. Sorun ortak olsa bile uzmanlar arasında bu durumun nedenleri için fikir ayrılıkları ile karşılaşmak mümkündür. Çocuğun mizacı, ihtiyaçları, ailenin içinde bulunduğu koşullar, kültürel etmenler ve olağan dışı (örn. hastlalık vb.) durumlar gibi pek çok faktör bu sorulara verilecek cevapları …

Kalça Çıkığı Nedir? Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Gelişimsel kalça displazisi ya da halk arasında bilinen adıyla kalça çıkığı, bebeklerde ve küçük çocuklarda kalça ekleminin düzgün şekilde gelişmemesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Femur adı verilen uyluk kemiğinin kalçayla birleştiği kısmı top şeklindedir ve kalça kemiğinde yuvarlak bir yuvaya oturarak eklem oluşturur. Bu ekleme, yapısından dolayı top ve soket eklemi denir. Kalça çıkığı durumunda, eklemin soket kısmında bir …

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebekler kendi kendini uykuya dalamadıklarında; derin uykuya geçemediklerinde, desteksiz uyuyamadıklarında ve bunun genel yansıması olarak sık uyanmaya devam ettiklerinde, ebeveynlerde uyku eğitimi konusu son yıllarda gündeme gelmektedir. Ancak uyku eğitimi adı altında geçen birtakım metotlar, anne babanın ya da bakım veren diğer kişilerin, bebeğe yatakta uyuması konusunda sınır koyulmasına dayanmaktadır. Eğitim adı altında yapılan müdahale, bebeğe yatağında uyuması gerektiğine koşullandırmaktır. …

Eviniz Bebeğiniz İçin Yeterince Güvenli mi?

Yaklaşmakta olan soğuk kış aylarında, çoğu kişi gerekmedikçe dışarı çıkmayı tercih etmez. Doğal olarak bebekli olan aileler de zamanlarının çoğunu evde geçirirler. Bebekler emeklemeyi ve yürümeyi öğrenirken, etraflarındaki tüm nesneleri keşfetmek isterler. Kaşla göz arasında ne yapacakları çoğu zaman kestirilemez. Çoğu kişi, bebekleri dünyaya gelmeden önce evlerinde tehlike arz eden herhangi bir durum olmadığını düşünürler. Ancak bebeklerin emeklemeye başlamasıyla birlikte, …

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur? Kabız Olan Bebekler İçin Çözüm Önerileri

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle az sayıda dışkılama, dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşaltılamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi belirtilerin oluşturduğu yaygın bir bağırsak bozukluğu sorunudur. Bebeklerde kabızlık ortaya çıktığı zaman her anne panikler ve ‘Kabızlık nasıl geçer?’ sorusuna cevap aramaya başlar. Bebeklerde kabızlık nedenleri birden fazla olabildiği için, bebeği çok iyi gözlemlemek gerekir. Kronikleşmesi durumunda, şiddetli karın ağrısı ile …

Yaz Aylarında Bebeklerin Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Canlıların biyolojik yapılarının büyük bir kısmını oluşturan su; dünyaya gelme, büyüme ve gelişme dönemlerinde tüm canlılar için vazgeçilmez hayati öneme sahip bir yaşam desteğidir. İnsan vücudunda ortalama olarak %60 oranında su bulunur. Bu suyun ise büyük kısmı, hücrelerin içerisinde yer alır. İçerisinde bulunduğumuz yaz aylarında ise, terleme yoluyla kaybedilen suyun yerini tamamlamak ve vücutta dehidrasyona neden olmamak için, daha fazla …

İlikli Kemik Suyu Rehberi: Faydaları, Hazırlanışı ve Örnek Tarifi!

0-6 aylık dönemin ardından anne sütü haricinde ek besin arayışına giren ebeveynlerin, bebeklerinin gelişimine katkı sağlayacak nitelikte seçimler yapması gerekir. Özellikle 1 yaşına kadar olan dönem, bebeklerin alerjilere doğrudan açık olduğu bir dönemdir. Bu sebeple alerji riski en az olan meyve ve sebzelerle tat değişikliklerine gidilmesi önemlidir. İlikli kemik sularının ise, tüm vitaminleri içerisinde barındırmasıyla bebek beslenmesinde faydaları saymakla bitmez. …

Taze Fasulyenin Faydaları ve Taze Fasulye ile Yapabileceğiniz Ek Gıda Tarifleri

Taze fasulye, 6.aydan sonra rahatlıkla yedirilebilecek bolca kalsiyum A vitamini, D vitamini, B12 ve C vitamini içeren bir sebze. Fakat ezilmesi, püre haline getirilmesi bebeğin yemesine uygun hale gelmesi biraz zor olabilir. Bunun için tariflerimize göz atabilirsiniz. Faydaları; Sindirimi Kolaylaştırır Düşük Kalorili Kas ve Kemik Yapısını Güçlendirir Göz Sağlığını Korur Cilt ve Saç Bakımında İdeal Besin Taze Fasulye Püresi (6. …

Doğum Sonrası Dönemde Su Tüketiminin Önemi

Sadece insanlar değil, tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için gereken en önemli temel unsurlardan bir tanesi sudur. Ortalama olarak bir insanın günde 2 litre kadar su içmesi gerekir. Su içmenin önemine, daha çok hamilelik döneminde dikkat edilir. Ancak hamilelik sonrasında suyun önemi hakkında herkes yeterince bilgi sahibi değildir. Oysaki yeterli miktarda sıvı tüketilmesi, anne sütünün devamlılığı açısından yapılabilecek en uygun davranışların …

Biz Sorduk Annelerimiz Cevapladı: Ek Gıdaya Başlama

Merhaba canımız annelerimiz! Bildiğiniz gibi HappyKids forumumuzda bir etkileşim başlattık. Size sorduğumuz sorumuz doğrultusunda verdiğiniz cevaplardan birkaçını bir araya getirerek bir blog yazısı oluşturduk. Biz hazırlarken çok keyif aldık. Umarız okurken sizin için de öyle olur! 💜 Biz Sorduk: Ek gıdaya hangi ay başladınız? İlk 3 tadımı ne ile yaptınız? Ek gıda sürecinde özellikle dikkat ettiğiniz şeyler nelerdi? Annelere kesinlikle …

Bebeğinizin Cildine Temas Ettirmemeniz Gereken 7 Ürün!

Bebeklerin cildi, yetişkinlerin ciltlerine göre daha hassastır. Bunun temel nedeni, cilt kalınlıklarının daha ince ve deri altı yağ tabakalarının daha az olmasından kaynaklanır. Ciltlerinin bu kadar hassas olması, bakımlarında çok daha dikkatli olmayı gerektiren bir durumdur. Ebeveynler, bebeklerinin cilt sağlığı için oldukça titiz davransalar da birçok doğru bilinen yanlış vardır. Kokulu Duş Jeli Banyo sırasında kullanılan bazı kimyasallar, bebeklerde cilt …

Bebekler İsilik Neden Olur?

Bebeklerde isilik, yani kırmızı renkli deri döküntüsü, ebeveynler için endişelendirici ve rahatsız edici bir hastalıktır. Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve bulaşıcı özelliği olmayan bir tür deri döküntüsüdür. En sık bebeklerde görülür. Çünkü bebeklerin yetişkinlere göre daha küçük cilt gözeneklerine sahip olması ve terlediklerinde teri vücuttan atmakta zorlanmasıdır. Böylece gözenekler tıkanır ve bebeklerde isilik oluşur. İsilik Vücutta Nerelerde Görülür? İsilikler …

Bebeklerin 1 Yaşından Önce Tüketmemesi Gereken Besinler!

Bebeklerde beslenmenin temel amacı, uygun büyüme ve gelişmenin sağlanması ayrıca besin eksikliği durumunun engellenmesidir. Büyümenin ve beyin gelişiminin en hızlı olduğu 0-2 yaş arası dönem, beslenmenin en önemli olduğu zamanlardır. 0-2 yaş arasında dengeli bir beslenme ile birçok akut ve kronik hastalıklar önlenebilir ya da daha hafif geçirilir. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6 ay yalnızca anne sütünün …

Bebeğinizin Sizi Duyuyor mu?

Bebeklerde İşitme Yetisi Neden Kontrol Edilmelidir? Bebeklerde işitme kaybı problemleri olup olmadığını anlamak her zaman için kolay olmamaktadır. Özellikle ebeveynlerin bu durumu fark etmesi zaman alabilmektedir. Oysa ki bebeklerde işitme kaybı problemlerinin erken teşhisi, ileride yaşanabilecek dil gelişimi sorunlarının da önüne geçmektedir. Bebeklerde işitme kaybı, doğuştan veya sonradan oluşabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada yaklaşık 600 milyon engelli birey …

Bebek Beslenmesinde Tam Tahılların Önemi

Bebeğinizin hayatı boyunca sürdüreceği beslenme alışkanlıklarının yapısını oluşturduğunuz ek gıda döneminde, onu mutlaka tanıştırmanız gereken besinlerden bir bölümünde de tahıllar yer alır. Tahıllar bebeğinizin beslenmesinde hem gelişimi hem de sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemli bir yer tutar. Yüksek lif içerikleriyle bebeğinizin sindirim sistemini düzenleyecek olan tahıl kaynakları, kabızlık gibi sindirim şikayetleri de ortadan kaldırmış olur. Tahılların bu kadar önemli …

Bebeğinize Asla Vermemeniz Gereken 5 Besin!

Bebeğinizi büyütürken, ona verebileceğiniz en eksiksiz ve besleyici besin anne sütü ya da anne sütünün tek alternatifi olan formül sütlerdir. Ancak 6 ayın tamamlanmasıyla birlikte, beslenme programlarına belli bazı yiyecekleri dahil etmeniz gerekir. Bu yiyeceklerin neler olacağı, bebeğinizin gelişim basamaklarına göre şekillenir. Genel olarak bir bebeğin beslenme programında meyve ve sebze püresi gibi basit ve hafif yiyecekler bulunur. Ayrıca bebeğinize …

Mutlu Bebekler İçin Mutlu Sindirim Sistemi

Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi konusunda ne kadar hassas olduğunuzu biliyoruz. Bebeğinizin sağlığının dinamiklerini oluşturan en önemli konulardan biri de hiç şüphesiz ki sindirim sistemidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi, bebeğinizin şimdi ve hayatının geri kalanı boyunca mutlu olmasını sağlayacak en önemli noktalardan bir tanesidir. Sindirim Sistemi Oluşumu ve Bilinmesi Gerekenler Bebeğinizin bağırsakları, henüz embriyonik dönemde 4. haftada oluşmaya başlar. Kısacası, henüz …

Anne Sütü Saklama Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizle ayrılık vakti geldiyse, işinize dönecekseniz ve bebeğinizi anne sütünden mahrum etmek istemiyorsanız sütünüzü sağıp miniğinize bırakmaktan başka çareniz kalmamaktadır. Anne sütü çabuk bozulabilen ve besin değerini kaybedebilen bir yapıya sahip olduğu için sütünüzü nasıl saklayacağınız ve çözdüreceğiniz oldukça önemlidir. Bu yazımızda size bu konuda yardımcı olacağız. Sütünüzü Nasıl Sağmalısınız? Memeni elinle sağmadan önce mümkünse ılık bir duş al ya …

İnmemiş Testis Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Testisin iniş sürecinde meydana gelen aksaklıklar sonucunda, inmemiş testis adı verilen sorun ortaya çıkabilir. Bu hastaların ¾’ünde 3 ay dolmadan testis yerine iner. Erkek çocuklarında ortalama bir yaşına kadar yaklaşık %4.3 oranında inmemiş testis sorunu görülebilir. Prematüre şekilde dünyaya gelen bebeklerde ise bu oran %33’lere kadar çıkabilir. İnmemiş testis problemi tedavi edilmediği takdirde birçok ciddi sayılabilecek sağlık sorunlarına, cinsiyet ile …

Biberon Seçimi Nasıl Olmalıdır? Biberon Hakkında Merak Ettikleriniz

Türk Dil Kurumunda tanımı: ‘Genellikle süt çocuklarına süt ve sulu yiyecekleri içirmekte kullanılan emzikli şişe’ olarak geçen biberonlar, üzerinde fazla düşünülmeden satın alınan bebek malzemelerinden bir tanesidir. ‘Her bebek için en iyi biberon budur!’ denilebilecek bir biberon yoktur çünkü her bebek farklıdır. Bazı bebekler biberon ile barışık olabilirken bazılarını ise tamamen reddedecektir. Biberon seçerken dikkat edilmesi gereken konular: biberonun üretildiği …

Bebekler ve Çocuklarda Bahar Alerjisi!

Bahar aylarına giriş yapmak, herkes için özgürce doğanın keyfini çıkartmak anlamına gelse de hapşırma krizleri, burun akıntısı ve kaşıntısına yol açan ‘alerjik nezle’, ‘saman nezlesi’ ya da halk arasında bilinen adıyla ‘bahar alerjisi’ oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalara göre, anne veya babası alerjik olan bebek ve çocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali %30, her iki ebeveyni …

Lezzet Dolu Et, Tavuk, Balık ve Ciğer Tarifleri

Herhangi bir demir eksikliliği söz konusu değilse kıyma, et, tavuk, balık ve ciğere 8-9. Aydan sonra başlanabilir. Ciğer haftada 1 gün 15 gr aşmayacak şekilde, kıyma, et ve tavuğu haftada 3-4 kere 2-3 köfte büyüklüğünde verebilirsiniz. Balık, taze olacak, mevsiminde olacak, deniz balığı olacak (yani üretme olmayacak) ve dip balığı olmayacak. Tek porsiyonda 40 gr tüketilebilir.     Kıymalı Çorba …